Вирівнювання стін за допомогою сухих сумішей.

Вирівнювання стін за допомогою сухих сумішей.

Перед тим як почати декорування  приміщення, проводимо підготовчу роботу.

Адже рівні стіни, підлога та стеля є основою Вашого якісного ремонту та дизайну. Навіть найдорожчі оздоблювальні матеріали, меблі та аксесуари не зможуть приховати нерівні кути та поверхні.  Адже загальна площа стін та стелі займають основну частину приміщення і в більшій частині нічим не прикриті. І незалежно від того, чим Ви плануєте декорувати стіни — будь то шпалери, фарба, плитка, панелі — пам’ятайте, що будь-яка обробка добре виглядає і довго зберігає свій зовнішній вигляд тільки на міцній, надійній та якісній основі.

Розрізняють два способи вирівнювання поверхні (в залежності від використовуємих матеріалів): так званий — сирий (за допомогою будівельних сумішей) та сухий (монтаж різних конструкцій). Кожен з цих методів має свої особливості. Як правило, вирівнювання за допомогою будівельних сумішей (штукатурки) застосовують при перепадах  в 30-50 мм. Для стін і з більшою кривизною краще віддати перевагу монтажу каркасу з подальшою його обшивкою гіпсокартоном. Використання гіпсокартону також дозволяє створювати різні ніші, всілякі перегородки, арки, але площа приміщення при його застосуванні зменшується. До того ж, вартість вирівнювання одного квадратного метра з допомогою гіпсокартону (матеріали + робота) буде в півтора-два рази більша, ніж вирівнювання сумішшю штукатурок.

Вирівнювання стін за допомогою штукатурки є більш традиційним методом. По виду основної в’яжучої речовини такі суміші діляться на:

— цементні;

— гіпсові.

В даний час частіше використовуються штукатурні суміші на базі гіпсу. Вони швидше сохнуть, що дозволяє прискорити ремонтні роботи, у них краща адгезія з основою, ніж у сумішей на основі цементу. Крім того, гіпсові суміші створюють кращий мікроклімат у приміщенні — вони мають низьку теплопровідність, кращі акустичні  властивості, регулюють вологість та  більш технологічні.

Нерівності стіни до 5 мм можна усунути за допомогою шпаклівки, для усунення більшої кривизни спочатку використовується штукатурка, а лише потім поверхня шпаклюється. Якщо ж значення кривизни становить більше допустимої товщини одного шару штукатурки, що наноситься за один раз (30 мм), то доведеться штукатурити стіну в кілька шарів.

Технологія нанесення.

Підготовка поверхні:

— знеструмлюємо  кімнату;

— очищаємо стіни від старого покриття (фарби, шпалер, пошкодженої штукатурки);

— наносимо ґрунтовку на  основу (попередження розшарування матеріалів та підвищення вологовідштовхування).

Підготовка суміші (штукатурки, шпаклівки):

— засипаємо суху суміш в ємність, заливаємо чистою водою та перемішуємо;

— дотримуючись інструкцій виробника витримуємо потрібну консистенцію розчину. Якщо розчин буде занадто рідким, то він буде сповзати по стіні, а якщо занадто густим він не лягатиме і з ним  не зручно працювати, якщо погано перемішаний то в ньому будуть потрапляти сухі грудочки, що також не покращить роботу.

Нанесення штукатурки.

Після нанесення розчину необхідно дати йому висохнути, оскільки волога що залишилася в стіні, може в майбутньому перетворитися в грибок на шпалерах;

Якщо ж потрібно нанесення декількох шарів, то:

— попередній шар повинен повністю висохнути;

— кожен висохлий шар шліфується;

— якщо необхідно, то перед нанесенням наступного шару саму поверхню зволожують.

Нанесення шпаклівки:

— поверхню перед нанесенням фінішної шпаклівки необхідно проґрунтувати;

— нанесимо шпаклівку тонким шаром, використовуючи шпатель;

— після нанесення розчину дайємо час аби все висохло.

Остаточна зачистка поверхні:

— після остаточного висихання шпаклівки (приблизно через 24 години) ошкурюємо та заґрунтовуємо стіни в приміщенні.

Тепер Ви можете приступати до декорування!