Утеплення та внутрішнє оздоблення балкона або лоджії

Утеплення та внутрішнє оздоблення  балкона або лоджії.

Практично в кожній, навіть найменшій квартирі буде балкон або лоджія. Ці елементи конструкції будівлі мешканці квартир використовують по-різному. Хтось зберігає там сезонні речі, хтось перетворює  влітку балкон в справжню квіткову оранжерею, а хтось просто користується балконом аби вийти — покурити.

У чому ж відмінність балкона від лоджії?

Слід зауважити, що балкон і лоджія, це різні поняття, хоча їх часто плутають. Балконом називають виступаючий зі стіни фасаду будівлі огороджений майданчик. А лоджія є вбудоване в будівлю, неопалюване приміщення, що має стіни з двох або трьох сторін і огорожу з відкритою боку. Таким чином, неважко зрозуміти, що лоджія є більш капітальної конструкцією, в порівнянні з балконом.

Саме тому, власники квартири з лоджією можуть приєднати її до кімнати або кухні, збільшивши, таким чином, площу приміщення. Звичайний балкон приєднати до кімнати практично неможливо — ця конструкція недостатньо міцна та не розрахована на великі навантаження.

Проте, балкон, також як і лоджію, можна перетворити в затишний куточок, який навіть взимку можна використовувати як завгодно: влаштувати там зимовий сад, місце для читання або ранкової філіжанки кави. У будь-якому випадку, почати потрібно з утеплення балкона або лоджії.

Першим етапом в утепленні балкона або лоджії буде скління. Вже одне тільки скління підніме температуру в приміщенні на 2-3 градуси, а також приглушить галас вулиці. Самому тут не впоратися без навиків та досвіду, але це не біда. Склінням балконів займається безліч різних фірм. Ви зможете вибрати будь-який доступний вам варіант: дерев’яні рами зі склом, пластикові вікна або навіть вікна з металевими рамами. Скло також може бути звичайним, а можна замовити тоноване або вітражне.

Після скління, огорожу балкона, підлогу та стелю прокладають утеплювачем. Це може бути екструдований пінополістерол або мінеральна вата.

Для додаткового обігріву лоджії або балкону можна зробити електричну теплу підлогу, встановити кондиціонер, або просто покласти  електричний радіатор. Батареї центрального опалення виносити за межі квартири на балкон категорично заборонено.

Далі можна починати роботу з внутрішнім оздобленням. Пол на балконі або лоджії найчастіше викладають плиткою, але, в принципі, підійде будь-який матеріал на ваш розсуд, наприклад: лінолеум, ламінат або навіть паркет. Але обравши два останні, вимоги до приміщення значно зростають, інакше вологість та перепад температур попсують матеріал.

Оздоблення стін також може бути абсолютно різним. Досить часто на балконах використовують дерев’яні панелі так звану « вагонку». Вона легка, не складна в монтажі а малюнок дерева приємний для очей.  Інтер’єр балкона буде нагадувати веранду на дачі. Але оздоблення  дерев’яними панелями  «вагонкою»,  може багатьом видатися несучасним дизайном — адже нею обробляли балкони ще наші бабусі та дідусі. Замість неї можна використовувати пластикові панелі або, так звану, «пластикову вагонку». Панелі із пластику мають свої переваги вони також легкі, монтувати їх не складно, вони не гниють і їх не потрібно покривати лаком,  а значить довговічні, добре зберігають тепло і дуже прості в догляді.  Балкон можна також облицювати керамічною плиткою. Але якщо це саме балкон, а не лоджія, але треба врахувати що плитка досить важка і може перевантажити конструкцію, тому від неї краще відмовитися.

Не забудьте продумати освітлення на балконі. Раніше воно вам не потрібно, адже на холодному балконі ви не проводили багато часу. Тепер ваш балкон перетвориться в невелику затишну кімнату, де навіть взимку буде затишно.