Гра зі світлом: цікаві рішення для інтер’єру

Гра зі світлом: цікаві рішення для інтер’єру

Сьогодні лампи розжарювання — це минуле століття: на зміну їм прийшли пристрої освітлення нового покоління — світлодіоди, галогенні лампи. З ними у дизайнерів є ширший простір для експериментів. Все більше дизайн-рішень, які формуються навколо незвичайного сценарію освітлення — адже при мініатюрних розмірах світлодіодні та  галогенні лампи пропонують куди більше декоративних можливостей.  Особливо популярні такі прийоми, як підсвічування площі стіни або підлоги,  а також використання кольорових світлодіодних стрічок в інтер’єрі.

Тепло або холодно

Крім очевидних дизайнерських переваг в порівнянні з традиційними джерелами освітлення LED-рішення дозволить і суттєво економити! Економія становить до 85% енергії!  До того ж сучасні лампи відрізняються тривалим терміном служби — до 25 років, а також забезпечують освітлення, максимально наближене до природного спектру.  Також світлодіоди дають можливість вибору колірної температури. Колір лампи — «холодний» або «теплий» впливає на біоритми людини. Так, холодне біле світло сприяє концентрації уваги, а теплий — розслабленню, тому лампи «холодного» світла будуть ідеальним рішенням для робочих зон (кабінету або кухні), а «тепле» висвітлення підійде для вітальні або спальні.

Але не все так просто. У ламп теплого світла є своя особливість — вони пригнічують, роблять темнішими холодні тони палітри в інтер’єрі, і різкішими — теплі. Так, блакитні шпалери можуть отримати домішок зеленого, а темно-синій диван і зовсім почорніє. Чорно-білі інтер’єри, глянець та хром в теплом спектрі втрачають свій шик. Холодне біле світло, навпаки, спотворює теплі тони: в червоному з’являються ноти фіолетового, в жовтому — зеленого. Зате предмети синього кольору виглядають, як ніколи, прекрасно.

Кімната-хамелеон

Не думати про те, яке освітлення більше підійде вашій вітальні — тепле або холодне — допоможуть світлодіоди. Вони здатні змінювати колір і яскравість світіння під ситуацію: вранці — білий фон, вдень — блакитний, ввечері — помаранчевий, під час вечірок — фіолетовий. Правда, таку можливість дають не всі світлодіоди, а лише кольорові RGB-стрічки. Кімната-хамелеон — ефектна «фішка» і зручна опція. Так, якщо вітальня велика, в ній кілька функціональних зон, і вони задіяні по-різному в різні дні та години, можна сформувати кілька сценаріїв освітлення і міняти їх натисненням однієї кнопки (хоч зі смартфона). Регулювати яскравість окремого світильника можна за допомогою спеціального пристрою – регулятора потужності: діммера. Але треба врахувати що не всі лампочки сумісні з таким пристроєм, так що не промахніться при покупці.

Театр тіней

Світлотіні — шикарний інструмент для швидкого оформлення інтер’єру. Особливо з точки зору витрат. Щоб прикрасити стелю або стіну незвичайним світловим малюнком, можна придбати спеціальний світильник — без розсіювача, з «дірявим» каркасом. Світло, потрапляючи крізь художньо вирізані отвори, відкидає на поверхні химерні тіні. Найчастіше це або малюнок, що повторюється, або асоціації на лісову тему. Такий абажур або плафон можна зробити і самим — наприклад, зв’язати гачком.

Світлотіні — гідна альтернатива фотографій і картин при оформленні сходових прольотів і коридорів. Ідеально коли стіни і стеля одного кольору, тоді і малюнок виходить єдиним.

Там де дзеркало.

Найретельніше слід вибирати освітлення для кімнат де стоять дзеркала: передача кольору тут повинна бути максимально природною.

Врахуйте, що дивитися у дзеркало при холодному світлі багатьом людям некомфортно. Найчастіше для цього обирають галогенні лампи теплого спектру освітлення. Світильники розташовують парою зліва і справа (іноді ще й зверху), світло — завжди розсіяне, щоб тіні від предметів не заважали чепуритися.

Опустити підлогу.

Якщо вмонтувати світлодіодну стрічку по лінії плінтусів та карнизів, можна не тільки отримати оригінальну систему освітлення, але і зробити приміщення візуально вище.

Тут важливо не перестаратися: грань між яскравим підсвічуванням і різдвяної ілюмінацією дуже хистка.

Підняти стелю.

Верхнє підсвічування по периметру кімнати здатне візуально підняти будь-яку стелю. Це буде знахідкою для квартир з навісними стельовими конструкціями. Особливо прийом актуальний, якщо потрібно кудись заховати вентиляційні канали та доводиться городити багаторівневу стелю. В цьому випадку ніші підсвічуються майже завжди — виглядає дуже ефектно.

Якщо в приміщенні не потрібно яскравого світла, вибирайте для карнизного освітлення світлодіодну стрічку. Потрібна ілюмінація більш потужна? Придивіться до стельових світильників. Підсвічування виглядатиме бути більш масштабніше, якщо заховати світлодіоди за скляними або пластиковими «вікнами» у підвісній конструкції. Яскраве холодне світло — і стеля полетіла  в безкрайній космос.

Підсвічування меблів.

Світлодіодна стрічка годиться не тільки для підйому стель — нею можна підсвітити і меблі. Для чого це потрібно? По-перше, аби приголомшити гостей видом висячого  в повітрі  ліжка — як на фото.

По-друге,це зручно щоб вночі орієнтуватися в просторі (сходинки, гострі кути). По-третє, аби переодягнутися, не вмикаючи основного  освітлення, якщо боїтеся розбудити домочадців – це якщо підсвітити шафу. Остання — штука необов’язкова, але зручна. Якщо хочете глибини і декоративного ефекту – потрібно підсвітити зсередини частину відкритих відсіків або полиць (наприклад, в шаховому порядку). Якщо ж вам просто набридло ритися в темряві, вмонтуйте світильники в козирьок — так ми освітимо відразу весь вміст. Трансформатор для вбудованих світильників зазвичай ховають на даху шафи.

У кожному приміщенні можна подумати і обрати  нетипові методи  освітлення. Часто немає необхідності повністю висвітлювати інтер’єр — досить злегка його підсвітити.