Плінтусна система опалення

Плінтусна система опалення.

Питання опалення будинку в нашій країні стоїть дуже гостро, оскільки це дороге задоволення а  будівництва проводяться в різних кліматичних зонах. Найбільш часто на даний час використовуються такі системи  як водяне та електричне опалення за допомогою радіаторів; теплі водяні та електричні підлоги. Але у кожної з цих систем є свої недоліки.

Радіаторне опалення, забезпечуючи нагрівання повітря в приміщенні, не може обігріти підлоги, так як за рахунок конвекції тепле повітря піднімається вгору. Тому в кімнаті може бути навіть душно, але ноги все одно мерзнуть.

Теплі підлоги дозволяють вирішити вище зазначені  проблеми, але вимагають проведення спеціальних монтажних робіт. Зазвичай їх встановлюють під час серйозної  реконструкції в будинку. До того ж при необхідності  ремонту систем теплої підлоги  спочатку для пошуку аварійної ділянки а далі для подальшого ремонту доводиться демонтувати все підлогове покриття.

Не так давно з’явилася нова система  опалення — плінтусні радіатори.

Насправді цей спосіб опалення запатентований ще на початку 20-го століття тоді ця система отримала назву «паробетонное опалення».

Суть системи полягала в розміщенні сталевих труб, по яких подавався пар, уздовж стін, біля самої підлоги. Потім комунікації закривали шаром гіпсу або бетону, а іноді і дерев’яними накладками. У нашій країні цей спосіб не прижився, а в Європі набув широкого поширення під назвою «панельне опалення».

Перевагами цього способу є безпека при експлуатації (виключені опіки при дотику до труб, тому в Радянському Союзі цю систему іноді використовували для опалення дитячих установ); рівномірність обігріву приміщення; дешевизна в порівнянні з електричним і навіть водяним опаленням. Але є і недоліки  — складність монтажу; відсутність можливості ремонту без руйнування огороджувальних конструкцій.

Плінтусна система опалення є вдосконаленою версією паробетонного опалення. Монтаж системи здійснюється не в товщу стіни, а біля підлоги, замість звичайного плінтуса. Функціонує таке опалення аналогічно системі «тепла підлога» дві оребрені мідні трубки розташовують усередині з алюмінієвого декоративного корпусу; в якості нагрівача використовується рідинний теплоносій або електричний ТЕН. Прилад привабливо виглядає, компактний, може бути вписаний в інтер’єр будь-якого стилю. Часто плінтусне опалення використовується в будівлях громадського або комерційного призначення.

У житлових приміщеннях зустріти такі прилади поки можна рідко, але в зв’язку з швидким розвитком і вдосконаленням подібних систем, незабаром вони завоюють визнання. Ефективність приладу обумовлена ​​«ефектом Коанда», який полягає в тому, що за рахунок утворюваного на поверхні низького тиску, потік гарячого повітря «прилипає» до стіни, передаючи їй теплову енергію. Подальше рівномірний розподіл теплової енергії по приміщенню йде вже від поверхонь стін, створюючи в кімнаті комфортний мікроклімат. Радіатори плінтусного опалення монтують уздовж зовнішніх стін будинку. В алюмінієвому коробі передбачені 2 горизонтальні щілини. Одна з них знаходиться у верхній частині біля самої стіни, а друга біля підлоги. Всередину короба проникає холодне повітря воно нагрівається і, як і при роботі будь-якого опалювального приладу, піднімається вгору. Але, підкоряючись принципу  Коанда, він не розсіюється, а розподіляється уздовж поверхні стіни, не йдучи в атмосферу приміщення, а нагріваючи матеріал стіни. Накопичене тепло стіна рівномірно випромінює подібно до того, як це відбувається при опаленні ІК-обігрівачами.

Оскільки для нагріву приміщення в даному випадку конвекція не важлива, то теплоносій не потрібно нагрівати до дуже високих температур. Важливо, щоб радіатори були виготовлені з матеріалів, що мають високу теплопровідність – це мідь і алюміній. Під час роботи максимальна температура нагрітого зовнішнього декоративного короба зазвичай становить не більше +40 градусів, а поверхня стіни нагрівається не більше, ніж до 37. На даний момент часу існує три типи плінтусного опалення:  електричне, із  допомогою потужних ТЕНів (потужність до 280 Вт/пог.м); за допомогою рідкого теплоносія, нагрітого до температури +85 градусів; інфрачервоні системи.

Радіторний блок теплообмінника  являє собою дві мідні трубки з закріпленими на них алюмінієвими або латунними ламелями, які забезпечують конвекцію, і алюмінієвий декоративний короб, який служить для захисту трубок від пошкоджень. Розподільчий колектор, призначений для введення і виведення теплоносія. Прилад обов’язково обладнується зливними вентилями, відсікачами і воздуховідвідником. Теплоносій передається через труби, одягнені в гофру, монтовані уздовж стіни або в підлогу. Через них рідина надходить в систему і відводиться з неї.