Як будують бельгійці

Ми розпочинаємо новий цикл розповідей про те, як будують в Європі. Спочатку ми вирішили представити країну, де знаходиться столиця ЄС – Бельгію.

Бельгійці вважаються хорошими будівельниками; у них навіть є прислів’я, яке говорить, що вони народжуються з цеглою на животі.

Середньостатистичний бельгієць чудово розбирається в процедурах і в процесі будівництва будинку для себе і вважається експертом в цій галузі. Близько 70% сімей живуть в своїх власних сімейних будинках.
Решта мешканців має можливість користатися перевагами низької вартості комунального будівництва.

Основна проблема бельгійців полягає в малоземеллі; наприклад, у Фландрії, де найбільша популяція в Європі, ціни земельних ділянок дуже високі.

У великих містах в основному будують таунхауси або будівлі, що прилягають одна до одної.
Причиною цього є вузькі ділянки — від 4 до 10 м в ширину; дорожчі можуть дозволити собі тільки заможні люди.
Сама архітектура створює враження сумбурності, коли сусідствують між собою будинки різної висоти, а їх фасади оформлені в різних технологіях та кольорах.

Тісна забудова часто викликає обмеження — наприклад, немає місця для гаражів а автомобілі паркуються на вулиці.
У таких випадках, муніципалітет зобов’язаний побудувати гараж або місце для паркування в межах власності. За будинком є місце для шматочку газону.

Будівельне право в Бельгії відрізняється в залежності від регіону — кожна земля має свої власні федеральні закони, що регулюють будівництво. Описуючи Бельгію ми буде використовувати приклад Фландрії.

Малоземелля

Через високі ціни на землю бельгійці купують невеликі ділянки землі — від 400 м2 – до 2 000 м2. В околицях Антверпену 1 м2 землі коштує 250-300 євро. Це ціни на землю в передмісті; землі для продажу в міських центрах майже немає.
Для того, щоб купити ділянку найкраще самому пройтися і подивитися чи навколо або в безпосередній близькості немає нерухомості для продажу чи звернутися до муніципалітету. Якщо земля продається, як правило, такі пропозиції можна знайти на сайті агента або нотаріуса. Бельгійці часто купують землю в якості інвестицій і безпеки на майбутнє; батьки часто передають землі дорослим дітям.
Звичайно, на бельгійському ринку також діють компанії, які викуповують у муніципалітету великі площі земель, потім розділяють їх на ділянки і перепродають індивідуальним інвесторам.

Краще з архітектором

Бельгійці можуть обирати з каталогу проектів, які пропонують забудовники або повірити виконання проекту безпосередньо архітектору. Вибираючи будівництво житла під ключ, будинок будується враз з забудовником. Проект обирається з готових рішень, пропонованих компанією. Будь-яка зміна в такому проекті здійснюється за додаткову плату. Будівництво під ключ є рішенням для тих, хто цінує спокій більше, ніж гроші. Це, безумовно, дорожчий спосіб, щоб побудувати будинок. Бельгійці зазвичай будують з архітектором.
Архітектор може зробити дизайн архітектури, підготувати всі необхідні документи для отримання дозволу на будівництво, також може допомогти в пошуку підрядника для здійснення нагляду і контролю прогресу. Вартість координації архітектором процесу будівництва становить близько 7% від інвестиційної вартості.

Методи будівництва

У Бельгії найчастіше будуються багатоповерхові будинки або малі одноповерхові будинки з горищем під використання. Це зумовлено високою ціною земельних ділянок; підвали є рідкісним явищем через додаткові витрати, пов’язані з його будівництвом. Будинок середньої величини в сирому стані коштує приблизно 60-100 тис. євро без урахування ПДВ, який становить у Бельгії 21%. Ще 10-25 тисяч коштують вікна, стяжка і штукатурка, окрема сума буде за ремонт приміщень; середня оплата за годину роботи становить 20 євро + ПДВ (не враховуючи матеріали).

У Бельгії доступні всі технології будівництва будинків, але це не означає, що всі вони широко використовуються. Бельгійці зазвичай будують стіну з тришарової керамічної цегли та цегляних фасадів з ізоляційною ватою або полістиролом товщиною 6 см. Часто також зустрічаються будинки, побудовані за технологією дерев’яних каркасів.

В будинках часто встановлюється підлогове опалення. Бельгійці опалюють будинки газом або нафтою. Рідко використовуються рекуператори, теплові насоси або сонячні колектори. І кожен сімейний будинок повинен мати установку для використання дощової води, яка економить теплоенергію і вентиляцію.