Як будують у Великобританії

Як будують у Великобританії

Будинки в Великобританії це поєднання різних епох та стилів. Від типу будівлі залежить її ціна, навіть якщо будинки знаходяться на одній вулиці.

Bungalow (бунгало) — одноповерховий будинок

Як правило, односімейні будинки, з простою конструкцією. Вони дуже схожі на будинки котеджного типу, але бунгало мають нижчу ціну.

Cottage – котедж

Перш за все, котеджі будують в сільській місцевості, хоча іноді їх можна знайти і  в місті. Rонструкцією нагадують бунгало (можуть мати декілька поверхів), як правило, з маленькими вікнами і солом’яною стріхою. Дуже часто такі будиночки будують з дерева, хоча можна зустріти котеджі із цегли.

Detached – односімейний будинок

Це окремий будинок, який не межує (без спільної стіни) з іншою будівлею. Завдяки вільному просторові навколо, власник нерухомості може насолоджуватись приватністю,а тому ціна таких будинків, як правило, значно вижча ніж у інших будинків. Стиль такого будівництва значення не має (може бути котедж чи бунгало). Перевагою також є те, що будинки можна розширювати або оновлювати на свій смак.

Semi-detached – будинок на дві сім’ї, «близнюки»

Це будинок, який має спільну стіну з іншим будинком. Їх називають близнюки, тому що вони виглядають однаково (як дзеркальне відображення). Зустрічається й інший термін, який використовується в основному американцями — дуплекс. Перевагою цих будинків є те, що вони мають досить велику приватність (тільки одна сторона обмежена).

Terrace house – забудова блокованого типу

Такі будинки будують в містах. Тип малоповерхової житлової забудови, при якому розташовані в ряд однотипні житлові будинки блокуються один з одним бічними стінами. Це, як правило, невеликі апартаменти з дуже обмеженою приватністю. Однією з їх переваг є те, що вони, як правило, набагато дешевші, ніж будинки типу detаched (навіть на тій же вулиці). Недоліком є відсутність простору, як правило, без саду.

End Terrace house – бокові будинки в блокованій забудові

Такі будинки мають тільку одну спільну стіну і як наслідок, бульше простору і власний сад або майданчик.

Flat lub Apartment – квартира в багатоповерховому будинку

Головна перевага квартир полягає в тому, що тут цілком безпечно, особливо якщо ви живете на верхніх поверхах. До недоліків можна зарахувати, наприклад, відсутність власної території або саду. Проблемою можуть бути також сусіди, що оточують нас з усіх боків. В Англії, більшість квартир купують на правах leasehold, що означає, що ми ніколи до кінця не будемо їх власниками. Ми повинні викуповувати ліцензії на квартиру, та посійно  оплачувати комунальні послуги (плата за обслуговування, орендна плата за землю).

Maisonette – тип квартири

Це, як правило, дворівневі квартири з внутрішніми сходами.

Більшість людей (більше 80%), які проживають у Великобританії живуть в будинках, а не квартирах. Велика частина британського населення обирають саме будинки з садом і гаражем, тим самим сприяючи більш традиційному способу життя. Відмітна особливість будинків у Великобританії, це їх розмір, традиційно, кімнати в будинку досить маленькі в порівнянні з сучасними будівлями. Типовий англійський будинок має два поверхи, передній і задній сад. Зал, кухня, їдальня і вітальня розташовані на першому поверсі, спальня і кімнати для дітей нагорі. Найбільш поширені матеріали для будівництва будинків — це червона цегла і камінь. Особливою гордістю британців є цегляні будинки вікторіанського стилю з великими вікнами. У селах, типові «котеджі» дихають атмосферою казки. Архітектура в Великобританії є особливою історичною спадщиною і дуже відрізняється від решти Європи.

Крім традиційних методів, в Британії серед будівельних матеріалів популярні монолітний і збірний залізобетон і металокаркас, як і скрізь по світу. Через високу вартість робочої сили частка монолітного залізобетону нижче, ніж в країнах, що розвиваються.

Великобританія — країна, де поважають приватну власність. Природно, є такий документ, як City Planning — якщо вже задумано урядом щось побудувати на певній території (прокласти дорогу або побудувати бізнес-центр), то нічого тут не поробиш і ніхто обурюватися не буде. Звичайно, земля ні у кого в жодному випадку не конфіскується.

Великобританія, незважаючи на невелику територію і високу щільність населення, зберігає безпрецедентно низьку щільність забудови в порівнянні з іншими державами Європи. Більшість населення — середній клас, який традиційно живе «на землі», має свій невеликий садок перед будинком, і не збирається масово переїжджати в багатоквартирні будинки.