Як вибрати кімнатні рослини

Як вибрати кімнатні рослини і правильно розмістити їх в квартирі.
Майже у всіх нас вдома є кімнатні рослини. Як правило, ми заводимо їх, аби прикрасити кімнату або очистити в ній повітря. Квіти ж при цьому вибираємо лише за принципом подобається-не подобається, а ставимо туди, де для них є вільне місце. Але, виявляється, навіть в цій, на перший погляд, простій справі треба знати певні правила. Дотримуючись яких, можна не тільки продовжити життя рослинам, але і поліпшити своє здоров’я. Тому ми вирішили з’ясувати, як саме потрібно вибирати кімнатні рослини і як їх правильно розставити в квартирі.
В службу і дружбу.

Домашні рослини можуть послужити нам чотири служби. Вони прикрасять житло, поліпшать здоров’я, очистять повітря і навіть виховають.

Фітодизайн.

Найвідчутніше кімнатні квіти впливають на нас своїм зовнішнім виглядом. Чим частіше ми дивимося на них, тим краще наш настрій і працездатність. Головне при цьому не перестаратися і не наставити рослин всюди, де тільки можна. Наприклад, вони не виживуть в кімнатах без вікон (в санвузлі, коморі). Там краще все-таки повісити штучні квіти. А от на кухні для кімнатних рослин буде якраз роздолля. Температура і вологість там трохи вище, ніж у всій решті квартири. І квітам це подобається, особливо тропічним: алоказії, сциндапсус, філодендрон. Також кімнатні рослини потрібно вибирати з урахуванням розмірів приміщення. Якщо у вас кімната в 10 «квадратів», не варто ставити там пальми, монстери, гібіскуси, драцени, пандануси. А ось фіалки, кактуси, антурії, диффенбахії або крассули ( «грошові дерева») будуть досить до речі.

Самолікування.

Від кімнатних рослин є і медичний ефект. Вони можуть лікувати своїм соком і запахом. Наприклад, в листі і стеблах алое і каланхое є залізо, магній, мідь, алюміній, кальцій, марганець. Ліки, приготовані з них, допомагають рубцюванню ран, загоюють пошкоджені  тканини при опіках, знімають запалення і знищують патогенні мікроорганізми. Але майте на увазі, що є і рослини, сік яких може бути шкідливим. До них відносяться молочай і олеандр. Втім, якщо ви не будете пити їх сік, побоюватися за своє здоров’я нічого. Турбуватися варто лише власникам кішок — як відомо, домашні улюбленці часто об’їдають кімнатні рослини, через що потім страждають. Тому від них потрібно заховати азалії, кактуси, каладіуми, плющі, філодендрони і деякі інші рослини.

Не менш, ніж сік та м якіть, важливий для здоров’я і запах рослини. Він може заспокоювати і бадьорити. Але може і погіршити самопочуття. Наприклад, на нервову систему позитивно впливають герань запашна і пеларгонія зональна. Однак занадто запашний запах олеандра і гібіскуса за ніч викличе головний біль, якщо ви поставите ці квіти у себе в спальні.

Квітковий фільтр.

Чи не менше користі кімнатні рослини приносять непомітно для ока та носа. Ще зі школи ми знаємо, що вони поглинають вуглекислий газ, виділяючи кисень. Але крім цього вони вміють знешкоджувати інші шкідливі речовини і навіть «з’їдати» пил. Наприклад, в кімнатах, де вмикають газові плити, в повітрі літають продукти неповного згоряння. Щоб їх знешкодити, заведіть хлорофітум — тропічна рослина зі звисаючими листям, які можуть переробляти шкідливі речовини. Також добре знешкоджують повітря монстери і фікуси. А для поглинання пилу хороший сциндапсус.

Зелений психолог.Домашні рослини так само, як і тварини, можуть виконувати навіть роль вихователя. Наприклад, європейські психологи радять своїм клієнтам тримати вдома квіти, щоб навчитися піклуватися про інших. Особливо це важливо в дитячому віці. В цьому випадку краще заводити рослини, що вимагають більшого догляду: алоказії, антуриуми, сциндапсуси, тилландсії, філодендрони та інші. Тоді вам доведеться приділяти їм багато часу, і така турбота надасть вам позитивний психологічний вплив.На всі чотири боки.

Важливо підбирати кімнатні рослини в залежності від частини світу, на яку вони «дивляться». Наприклад, якщо вікна вашої кімнати виходять на південь, на підвіконня можна ставити тільки світлолюбні рослини: кактуси, алоказії, клівії, крассули, сингоніуми. Східна сторона також сприятлива для рослин — туди потрапляє ранкове — дуже м’яке світло. На ці вікна можете сміливо ставити аспарагуси, каладіуми, кавове дерево, філодендрони. А на протилежну сторону — західну — поставте фаленопсиси, коллерію, хойю (восковий плющ). А якщо вам потрібно прикрасити північне вікно, зупиніть вибір на калатеї, сциндапсусі, бегонії, сенполії (фіалки). Ці ж рослини також можна поставити в затемнених кутах кімнат осторонь від вікна — вони не постраждають від нестачі освітлення.