Як зробити розвиваючу дошку для дитини

Як зробити розвиваючу дошку для дитини

Напевно, всі батьки помічали, що звичайні побутові предмети захоплюють малюка набагато більше, ніж найкрасивіші і дорогі іграшки з магазину. Особливо актуально це для самих маленьких карапузів від 9-10 місяців приблизно до півтора року — розуміння ще замало, але крихітні пальчики так і тягнуться до вимикачів, кнопок та розеток. Що ж робити дорослим, адже електроприлади це не іграшка? Батьки можуть піти на компроміс з бажаннями улюбленого малюка і за допомогою звичайного мотлоху, клею, інструментів і фантазії своїми руками зробити чудову іграшку — Розвиваючу дошку (або бізіборд, від англійського busy board).

Це необхідно як мінімум з трьох причин:

  • дитина, граючи з предметами, вчиться правильно з ними поводитися;
  • розвивається дрібна моторика дитини;
  • дитина граючись зайнята і дає батькам займатися необхідними справами.

Що таке розвиваюча дошка?

Цю іграшку називають по-різному: і дошка з замочками (по Монтессорі), і розвиваюча панель, і ігровий «пульт управління». Суть одна — на тверду основу прикріплюються різні замочки, засувки, вимикачі, кнопки і лампочки. Її сенс у тому, що дитині потрібно створити умови для самоосвіти, а далі вона сама з усім впорається. Бізіборд якраз знайомить дитину зі складними і дрібними деталями, які зустрічаються в будь-якому будинку: замками, застібками, дверцятами. Коли дитина грає з вимикачем на стенді, можна не боятися за його здоров’я. При бажанні цю дошку можна оформити за своїм смаком, використовуючи кольоровий папір, наклейки і навіть фотографії. Головне, аби подобалося дитині. А досвід показує що діти від подібних саморобних «пультів» зазвичай перебувають в повному захваті! Іграшкові магазини також пропонують біізіборди, але зроблену з любов’ю іграшку не замінить ніщо.

Види розвиваючих «розвиваючих дощок»

  1. М’яка дошка. Для самих маленьких діток можна зробити м’яку ігрову панель. Це не зовсім «пульт управління», а скоріше, щось середнє між розвиваючим килимком і великою іграшкою. Малюкам дуже подобається хапати різні виступи, крутити в ручках гудзики, смикати за різнокольорові стрічки. М’який «пульт» дозволить дитині поєднати приємне (гру) з корисним (розвитком дрібної моторики).

Для створення такої іграшки вам буде потрібно основа — стара диванна подушка або великий шматок щільної тканини типу драпу або фетру, можна використати м’яку іграшку,наприклад ведмедика. Плюс такої основи в тому що вона не мнеться і тримає форму.

Підготуйте товсту голку, міцні нитки і ігрові елементи:

  • різнокольорові гудзики — великі і маленькі, пласкі і на ніжці, різних форм;
  • аплікації для одягу або вирізані картинки з непотрібних речей;
  • липучки;
  • гачки і петельки;
  • тканинні кишеньки зрізані зі старого одягу або пошиті самостійно;
  • дрібні іграшки;
  • стрічки, мотузочки, шнурочки;
  • кільця для гардин і все, що ще вважаєте за потрібне.

Тепер все це потрібно надійно пришити до основи. Щоб дитині було цікаво, зробіть, наприклад, тканинні дверцята, за якими будуть ховатися яскраві картинки, гудзики або дрібні іграшки. Двері можуть закриватися на гачки або липучки. У пришиті кишеньки покладіть іграшки на стрічці або шнурку — малюкові сподобається діставати їх звідти. Зробіть «рахівницю» з шторних кілець нанизаних на шнурок і будь-які інші ігрові елементи, які підкаже вам власна фантазія.

Традиційна жорстка дошка. Зазвичай бізіборд — це саме дошка або ж шматок фанери. Але основою може стати люба рівна поверхня. Це може бути стара стільниця або дверцята шафи, і навіть товстий картон, можна використати старі міжкімнатні двері, якщо вам є куди їх розмістити. Розмір — на ваш розсуд: якщо місця в квартирі мало, іграшку можна зробити досить компактним, 50х50 см, хочеться подарувати малюкові щось грандіозне — будь ласка, робіть дошку до 1,5-1,7 м завдовжки.

Як зробити своїми руками розвиваючу дошку для дитини?

Створення подібного «пульта управління» — захоплююча справа для всієї родини!  Мама зможе проявити креатив і дизайнерські здібності (до того ж вона більше всіх знається на смаках  малюка); тато ж візьме на себе підбір потрібних деталей та  «столярні» роботи. Цілком можливо, що до створення «пульта» підключаться бабусі, дідусі, дядьки або тітки. Адже аби зібрати потрібні матеріали не обов’язково закуповуватися в магазинах для творчості, досить гарненько поритися в коморі, на горищі або в дачному будиночку: там, де складений мотлох «на всякий випадок».

Отже, що можна прикріпити до саморобного «пульту управління»:

  • різноманітні засувки, шпінгалети, засуви, клямки;
  • вимикачі, кнопки (краще, щоб вони щось вмикали, наприклад, маленькі лампочки);
  • гачок з петелькою;
  • дверний ланцюжок;
  • тумблери;
  • дзвінок дверний на батарейках;
  • поштові замки з ключиками;
  • вилку з розеткою;
  • панель з кнопками від непотрібного електроприладу і багато іншого.

Як все це розмістити на «пульті»? Залежить від вашої фантазії, зробіть план або розкладіть предмети у вільному порядку, можете придумати сюжет. Наприклад, звичайні будиночки. Пам’ятайте, що якщо використовуєте цвяхи і шурупи, то всі гострі кінці потрібно обрізати і зашліфувати. Коли план буде готовий, обробіть основу дошки. Вона повинна бути гладкою, в тому числі по краях, щоб убезпечити дитину від скалок. Для цього знадобляться наждачний папір і грунтовка для фарби. Ті ж вимоги до будь-яких деталей, які ви будете додавати на дошку: їх потрібно почистити і убезпечити.

Декоруємо бізіборд за допомогою кольорового паперу або плівки, наклейок і картинок з журналів. Дошка створюється для малюків, але старші діти можуть взяти участь у розписі фарбами. Для цього підійдуть акрилові фарби, можна навіть гуаш. В цьому випадку малювати можуть і маленькі діти, залишаючи на дошці відбитки долоньок.

Коли малювання закінчено, покрийте дошку лаком і дайте висохнути: так малюнки збережуться на тривалий час, дитина не забрудниться, а дошку можна буде протерти і почистити. Можна зробити з картону або фанери дверцята, які будуть зачинятися на засувки, замки та шпінгалети. За дверцятами малюка можуть чекати власні фотографії або яскраві картинки.

Дошку не обов’язково робити за один день, додавайте ігрові елементи поступово. Дитина зацікавиться навіть недоробленою іграшкою.

За допомогою розвиваючої дошки ви можете вивчати з дитиною кольори, назви тварин і основи рахунку.

Власне, на цьому все. Поради загальні, але двох однакових дощок не буває: все залежить від вашої фантазії і набору іграшок, який є у вас.