Як налагодити відносини з сусідами

Правила співіснування

Проживаючи в багатоквартирному будинку, людям доводиться дотримуватися деяких правил:

Не можна не враховувати, що навколо живуть люди з різним світоглядом і індивідуальними звичками, тому потрібно бути готовим у чомусь йти на поступки. Якщо сусіди затіяли ремонт у вихідний день і заважають вам шумом, подумайте про те, що і вашу квартиру колись доведеться ремонтувати. Якщо трохи потерпіти, ваше розуміння ситуації обов’язково оцінять. Будьте уважні один до одного. Ставтеся до сусідів шанобливо і частіше посміхайтеся. Не забувайте вітатися один з одним і нагадуйте про це своїм дітям.

Виконуйте елементарні правила проживання в багатоквартирному будинку: дотримуйтесь чистоту в під’їзді, на автостоянці, прилеглої до будинку території і в ліфті, а також не порушуйте тишу, коли всі відпочивають.

Навряд чи сусіди зрадіють знайомству з вами, якщо ви будете: курити на сходовому майданчику; викидати сміття та інші предмети з вікон; ставити пляшки та інші предмети біля сміттєпроводу, зберігати речі на сходовій клітці розпивати спиртні напої в під’їзді; чистити килими і вигулювати тварин на дитячому майданчику.

Якщо ви недавно поселилися в будинку, то непогано було б познайомитися з сусідами по сходовому майданчику (але ні в якому разі не напрошується в гості, якщо вас туди не кличуть). Перше знайомство з сусідами, їх поведінка і реакція на вашу ініціативу, допоможуть оцінити, з ким із них у вас можуть скластися більш близькі стосунки, а з ким краще триматися на відстані.

З’ясуйте, чи є якісь особливості організації побуту в під’їзді, наприклад чергування на прибирання. Як охороняється під’їзд, чи є в старший по під’їзду, відбуваються збори мешканців для вирішення нагальних проблем? Таким чином, ви зарекомендуєте себе, відповідальними і не байдужими до життя мешканців будинку.

Коли робите ремонт, постарайтеся доставляти мінімум неприємностей людям які проживають поруч з вами. Якщо у навколишніх вас квартирах є маленькі діти, врахуйте це дізнавшись про дитячий розпорядок дня. Якщо вдень вони сплять, то вибирайте час для гучних ремонтних робіт, попередньо. Не залишайте будівельне сміття в загальному коридорі.

Поясніть своїм дітям, що недобре кидати сміття в громадських місцях і шуміти в під’їзді. Навчіть їх бути ввічливими і вітатися з сусідами. Якщо дитину з дитинства навчили манерам поведінки в суспільстві, то він ніколи не потрапить в незручне становище і не образить жителів.

Коли сусіди скаржаться на вашого сина, не поспішайте відразу виправдовуватися або вступати з ними в сварку, також не варто поспішати вичитувати дитини. Дуже може бути, що схильні до конфліктів сусіди перебільшили його проступок. Спокійно відповідайте, що прийняли їх зауваження до відома і постарайтеся відтворити об’єктивну картину того, що сталося.

Отже, ви переїхали, познайомилися з сусідами, засвоїли заведені в під’їзді правила і занурилися в атмосферу спілкування з мешканцями. Можна виділити три типи взаємин між сусідами: дружні, ворожі і нейтральні. Дружити завжди приємно. Прекрасно усвідомлювати, що зовсім поруч, двері в двері, живе чудова людина, до якого можна заглянути на чайок, разом з ним пробігтися по магазинах, залишити на годинку своє чадо, попросити солі, борошна, поплакатися або, навпаки, поділитися радістю. Такі відносини прекрасні, але тільки в тому випадку, якщо обидві сторони вітають подібну залученість в життя один одного. Якщо в тісних відносин прагне тільки одна сторона, в такій ситуації виникає проблема нав’язливості.

Настирливі сусіди.

Подібні люди несуть в собі установку, що всі, хто називається їх іншому, (а в розряд друзів вони зараховують будь-якого, хто виявив до них дружелюбність) повинні в усьому йти їм назустріч, допомагати, прощати і розуміти. При цьому, по відношенню до себе вимоги у таких людей, як правило, занижені. Допомагати людям потрібно обов’язково, але, з огляду на, що існує багато любителів вирішувати свої проблеми за чужий рахунок. Зробіть якийсь благородний вчинок, а далі подивіться, яка буде реакція. Якщо людина сприймає вашу турботу як належне, швидше за все, це хронічний пристосуванець, що звик жити за чужий рахунок.

Як би це не було прикро, ми не можемо вибирати собі сусідів, і крім друзів, серед них можуть зустрічатися і вороги. Деяким людям нудно жити в спокої, і вони розважаються за допомогою чвар і сварок. Інші, таким чином, позбавляються від накопичень емоційної напруги і гніву. А треті, навпаки, заповнюють недолік емоцій. Як би це ні було сумно, конфлікти – неминучі при спілкування між людьми. У кожної людини є своє, на його думку, єдино правильне уявлення про устрій світу. Інтереси одних людей часто не збігаються з інтересами інших. Конфліктна ситуація – це зіткнення протилежно спрямованих цілей, інтересів, позицій і поглядів різних людей. Вирішенню «міжусобних воєн» сприяють активні дії опонентів.м

З

всидить-заздрісники.

Вони заслуговують на особливу увагу. Будь-яку удачу своїх «земляків» вони сприймають, як власну поразку. Нова машина, хороший ремонт, меблі – все ці сімейні радості важко приховати від недобрих поглядів заздрісників, які живуть у вашому домі.

Заздрість вкрай негативно впливає на взаємини між людьми, робить людину дратівливою і злісним. Зовні заздрісник може бути підкреслено доброзичливий і люб’язний. Але в той же час, як він буде радісно посміхатися і цікавитися здоров’ям, його підривна діяльність може щосили набирати обертів, – поширення про вас пліток серед мешканців будинку, збір компрометуючої інформації, щоб вдало застосувати ці знання в потрібний момент. Такі люди, як правило, досить боязкі. Буває досить суворої розмови віч-на-віч, щоб вивести подібного месника на чисту воду і відбити бажання на подальшу діяльність.

Сусіди – скандалісти.

Найчастіше більш конфліктними виявляються люди похилого віку. Вони знають все, що відбувається в найближчих квартирах, і завжди цим незадоволені, а дійсно великі провини часто не помічають. Їх завжди нервує капає кран, шумить холодильник або човгання капців. Зазвичай це самотні люди, без захоплень та інтересів. Насправді, вони просто хочуть уваги. Будь-якого, нехай навіть негативного. Дрібні склоки для них – відхід від постійно гнітючого відчуття самотності. Якщо ви проявите до такої людини увагу, то будете вражені, наскільки швидко зникнуть його претензії. Краще дати такій людині можливість виступити на загальних зборах з якою-небудь ідеєю щодо поліпшення життя вдома, або залучити його в будь-яку суспільно-корисну роботу. Він візьметься за неї з таким же завзяттям, з яким до цього боровся з недоліками мешканців будинку.

Алкоголіки і люди з неврівноваженою психікою.

Часто в ролі скандалістів виступають люди, які зловживають алкоголем, а також особи з неврівноваженою психікою. Вступати з ними в дискусію часом буває просто небезпечно для життя. Ніколи не вгадаєш, чим закінчиться з’ясування стосунків. Помста людей з неадекватною поведінкою може варіюватися від дрібних капостей до відвертого хуліганства. Спілкування з таким сусідом повинно зводитися до мінімуму. Алкоголіки вміють досить успішно тиснути на жалість, просити гроші і скаржитися на життя. Ні в якому разі не приваблює до своєї квартири таку людину. Ваші гроші не допоможуть йому впоратися з хворобою, а тільки посилять її. Навчіться спокійно, але дохідливо відмовляти таким людям в матеріальній підтримці. На жаль, офіційних заходів з приборкання таких «вояк» практично немає. В наші дні відсутнє таке поняття, як примусове лікування. У наркологічну клініку оскаженілого сусіда можна прилаштувати, тільки з його згоди. Приймати самостійні заходи з приборкання такого контингенту небезпечно. Боротися з сусідом алкоголіком, який отруює усім життя, зобов’язана поліція, і безпосередньо, дільничний по вашому будинку. Якщо сусід-алкоголік порушує ваш спокій в нічний час: з 23 до 7:00 ранку, то можна сміливо викликати наряд міліції – нехай вони вживають заходів.

Поради для захисту.

Як би зухвало агресивно не вели себе ваші сусіди, не піддавайтеся на провокацію. Чи опускайтеся до їх рівня. Постарайтеся стримати переповнюють вас почуття несправедливості, готові вирватися у вигляді гніву.

Намагайтеся не сприймати агресивні випади на свою адресу близько до серця. Уявіть, що на рівні грудей у ​​вас відкриті дверцята, пропускають наскрізь вас все колючі слова кривдника.

Погасіть власні агресивні позиви, не дайте їм виплеснутися назовні. Наприклад, висловивши опонентові своє невдоволення, і повернувшись додому, дайте волю почуттям – пожалійтеся рідним, побуцкайте подушку. Так буде краще, по-перше, ви не втратите своє обличчя перед іншими сусідами, по-друге, уникнете більш неприємних емоцій, ніж гнів. Відомо, що наслідками власної нестриманості найчастіше виступають почуття провини і сорому.

Як почати діалог?

Поки ви перебуваєте під владою агресії, ніякого конструктивного діалогу з вашим кривдником у вас не вийде. Якщо зауваження, зроблене вам спокійним тоном, дійсно справедливо, варто вибачитися і пообіцяти постаратися вирішити проблему. Інша справа, якщо вам з викликом пред’являють необгрунтовані претензії або явно намагаються втягнути в конфлікт. Постарайтеся вислухати свого опонента і тільки після того, як він виговоритися, обережно залучіть його в конструктивну розмову, показуючи, що ви готові спокійно все обговорити. Відведіть його від обговорення питання «хто винен?» Перенацілити на питання: «Що робити? Як виправити цей стан справ? “Ситуація може обернутися так, що відчувши вашу готовність до розуміння, недруг в одну хвилину може перетворитися в союзника. Якщо у вас з кимось із сусідів уже« хронічні »важкі відносини, все одно можна спробувати їх виправити. Деякі вважають за краще уникати конфліктів з допомогою постійних поступок. Але це не ефективний метод, хоча б тому, що дає можливість вашому опоненту постійно користуватися вашим відступом. Краще починати налагоджувати відносини здалеку, обговорюючи «дріб’язкові» які не належать до вашим загальним проб лемам, тем. Сама тема не важлива, головне, що між вами буде встановлюватися контакт, ви звикнете чути один одного. А вже потім можна поступово перейти до конструктивного обговорення нагальних проблем.

Ставлення до конфліктів

Будь-який конфлікт неприємний, забирає багато сил і змушує переживати. Постарайтеся змінити своє ставлення до конфліктів: адже це – всього лише епізод, лише мала частина вашого життя, тому не варто перебільшувати його значення. Безконфліктне спілкування з сусідами має починатися з вас. Тому, стежте за своєю поведінкою і словами, щоб не спровокувати сварки та плітки. Існує такий вид відносин, як нейтральний.

Їх прихильники відгороджені від загальної життя вдома. Знають в обличчя деяких сусідів і при зустрічі задовольняються ввічливим кивком. Вони не відвідують загальних зборів, не беруть участі ні в яких обговореннях. Просто тихо живуть своїм життям. Як правило, вони нікому не заважають і не викликають особливого інтересу. Шкода, що вони можуть принести – хіба що не звернути увагу на зауваження про те, що настала їхня черга міняти лампочку в коридорі. Але з ними, як правило, легко домовитися. Ці люди не виносять конфліктів і довгого з’ясування стосунків. На жаль, ми живемо в такий неспокійний час, коли відсутність інформації про тих, хто живе поруч, може викликати підозру і недовіру. Ніхто не закликає вас нав’язуватися в найближчі друзі до своїх сусідів, але все ж бажано, щоб мінімум інформації про вас, яка нікому не зашкодить, в розпорядженні сусідів була. Світ в будинку – запорука гарного настрою, а дружба з сусідами – ще один спосіб випробувати позитивні емоції і відчути себе потрібним, усвідомлюючи при цьому, що поруч з вами надійне плече. Будьте трохи більш терпимо, трошки уважніше до людей що живуть у вашому домі, під’їзді і ви обов’язково відчуєте у відповідь симпатію і повагу.