Будинок майбутнього: якими будуть наші оселі через кілька років

Холодильник створює список покупок, дзеркало допомагає дівчатам фарбуватися, а вікна підказують, як одягнутися по погоді. Ласкаво просимо в будинок майбутнього!

Ледве переступивши поріг, ви відчуваєте тепло. Розумний будинок давно вивчив, що по вівторках ви повертаєтеся о сьомій годині, і додав температуру в батареях до вашого приходу. Опаленням, освітленням та іншими комунікаціями, а також усією технікою в будинку можна керувати зі смартфону.

Але навіщо діставати телефон, якщо можна просто сказати: «Закрий двері і вимкни світло». Розумний будинок знає голоси всіх членів сім’ї і розпізнає інтонації: ось ви звернулися до нього, а ось вже обговорюєте з дружиною, яке вино відкрити до вечері. До речі, звідки так смачно пахне?

Кухня

З точки зору наших бабусь, поява на кухні мікрохвильовки і мультиварки — це вже технологічне диво. Але у технологій по-справжньому звірячий апетит — нас чекає зовсім інший кухонний ландшафт.

Навряд чи у кожної господині незабаром буде роботизований помічник типу Moley або Care-O-bot, але підхід до приготування їжі та зберігання продуктів точно зміниться. Робот-шеф-кухар Moley готовий втілити в життя будь-який рецепт з інтернету.

Холодильник стежитиме за вашим харчуванням. Електронні мітки підкажуть йому, які продукти зіпсувалися, а які ось-ось закінчаться. Кожні два-три дні ви будете отримувати на смартфон актуальний список покупок.

Втім, ходити по магазинам сучасній людині вже не доведеться. Через кілька років онлайн-шопінг стане настільки звичним явищем, що поповнювати продовольчі запаси і купувати побутову хімію можна буде натисненням однієї кнопки.

Ванна

Відомий футуролог Ян Пірсон (Ian Pearson) вважає, що через 10-20 років у ванній кімнаті буде більше сенсорів і датчиків, ніж зараз в деяких лабораторіях.

Ставши на килимок перед туалетним столиком, людина зможе дізнатися свою вагу, температуру тіла, частоту серцевого ритму і інші параметри. Адже вже продаються розумні ваги, які в поєднанні з мобільними додатками допомагають контролювати фізіологічні показники організму.

Розумне дзеркало не тільки розповість про стан здоров’я, але і дасть рекомендації по догляду за собою. Який макіяж сьогодні краще зробити? Прототип такого дзеркала був представлений на виставці CES-2015.

Все більше уваги буде приділятися екології. Зараз є пристрої, які допомагають контролювати витрату води і енергії у ванній кімнаті. У майбутньому ці процеси будуть автоматизовані. Ви зможете стояти під душем і, слухаючи радіо, милити голову, а система подасть рівно стільки води, скільки необхідно, щоб помитися, і саме такої температури, яка вам комфортна. При цьому вода не буде йти по каналізаційних трубах. Перед людством стоїть важливе завдання — навчитися очищати і використовувати воду повторно.

Деякі унітази, особливо японські, вже зараз схожі на космічні кораблі. У будинку майбутнього туалет стане не просто місцем для усамітнення, де можна спокійно пограти в ігри на телефоні. Це буде ваша особиста «філія поліклініки». Унітаз попередить про небезпеку, якщо знайде в аналізах щось зайве.

Житлові кімнати

Забудьте про громіздкі крісла та масивні шафи. Всі меблі в квартирах будуть легкими, компактними і багатофункціональними. Ось одним рухом стіл-трансформер перетворюється з журнального в обідній, а ліжко стає диваном.

Коли ви затишно влаштуєтеся в вітальні з вечерею і келихом вина, штучний інтелект розумного будинку підбере потрібне освітлення і включить фільм.

Він також подбає про якість вашого сну, коли ви підете в спальну. Включить кондиціонер, щоб провітрити приміщення, щільно зашторені вікна, щоб організм почав виробляти мелатонін — гормон сну.

Важливий момент — освітлення. Штучні джерела світла будуть підпорядковані  ритмам людини. Але пріоритет буде віддаватися природному світлу.

Вікна в будинках майбутнього не тільки не зникнуть — їх побільшає. Вони будуть пропускати багато сонячного світла, максимально природно передавати кольори і придбають додаткові функції.

Вікна від компанії Kaleva c опцією MeteoGlass оснащені індикатором погоди. Температура відображається прямо на склі.

Щоб дізнатися, надягати сьогодні шапку чи ні, не потрібно виходити на балкон або лізти в Інтернет. Досить поглянути на вікно.

Індикатор MeteoGlass видно при будь-якому освітленні, а вночі автоматично стає більш притемненим, щоб не заважати вашому сну.

Можна вибрати один з двох режимів:

  • підсвічування тільки актуального рівня температури;
  • підсвічування температури від -30 ° C до поточної.

Принцип роботи цих вікон простий. На вулиці знаходяться датчики температури і освітленості, що збирають точні відомості про погоду і транслюють їх на віконне скло у вигляді вертикальної шкали. Ожившее майбутнє — вікна з опцією MeteoGlass.

Вікна з індикаторами погоди вже не концепт. Це реальність, доступна кожному. Їх виробляє компанія Kaleva, де приділяють велику увагу розробці інноваційних віконних систем і вважають, що майбутнє ближче, ніж ми думаємо.