5 способів зменшити плату за комунальні послуги

Прийшла холодна осінь, за нею швидко наступить люта зима. Тема економії та оплати за комунальні послуги зараз як ніколи актуальна для українців. Дізнайтеся, що можна зробити, щоб зменшити свої рахунки та обов’язково діліться своїми методами.

Замініть усі лампочки розжарення на енергозберігаючі люмінесцентні

Економія відчується одразу – до 50-80%, до того ж такі лампочки набагато надійніше звичайних . Обійдеться це задоволення в 11-24 грн за одну лампочку від нашого виробника, імпортні в півтора — два рази дорожче. Але витрати окупаються за 3-6 місяців. Щоб дійсно ощадливо витрачатися на електроенергію, доведеться навчитися рахувати кіловати, час і гроші.

Найпростіший спосіб економії електроенергії — купувати побутову техніку класу А або В. У цьому випадку не доведеться стояти із секундоміром у руках, засікаючи скільки часу ви шарите в морозилці, проводячи археологічні розкопки їстівного у вічній мерзлоті. Адже якщо температура в камері піде вгору, компресор негайно задовольнить свій енергоапетит. Звичайно, ціну перших букв алфавіту врахували у вартості пилососа, чайника, холодильника, пральної машини, плити, але зате дорогий електроприлад здатний працювати в економному режимі. Нехай його потужність буде більша, але впорається із завданням він значно швидше, використавши  при цьому все-таки менше електроенергії, ніж дешевший і менш потужний прилад. Особливо це важливо взимку, коли в квартирі включений калорифер. Хоча тепло вигідніше заощаджувати, змінивши вікна на склопакети, утепливши вхідні двері, підлогу, стіни, — зробити по можливості «енергозберігаючий» ремонт. Або хоча б на зиму утеплити вікна і двері, через які йде до 40% тепла. Неутеплені балконні двері, наприклад, можна порівняти з дірою в стіні діаметром 20 см.

Поставте лічильники на гарячу та холодну воду

Якщо поставите лічильники на гарячу і холодну воду, позбавите себе від необхідності платити за сусіда, у якого великі борги по квартплаті.  Сім’я з трьох і навіть чотирьох чоловік на водні процедури і прання витрачає на місяць близько 3-6 кубометрів гарячої та холодної води. Причому, зауважте, на одну людину! Але завдяки лічильникам тільки на воді вдасться заощадити мінімум 50-80 грн. Окупить себе цей облік вже в кінці першого півріччя.

Встановіть насадку розпилювач в для душа та змішувач з термостатом

Розпилюючи воду в різних режимах, «розумна» лійка економно витрачає воду і здатна впоратися навіть з самим слабким струменем води. Такий душ дешевше в півтора рази. Встановивши змішувач з термостатом, наприклад у ванній, можна відразу отримувати струмінь води найсприятливішою температури (38 °), і не витрачати від 2 до 15 л (до 11 копійок) кожен раз, поки в потрібному співвідношенні температур змішаються потоки гарячої та холодної води.

Організуйте правильно освітлення

Максимально використовуйте природне освітлення (використовуйте світлі фіранки, світлі тони оздоблення стін і стель, частіше мийте вікна, не захаращуйте підвіконня). Це дозволить зробити приміщення світлішим без електрики. Також використовуйте принцип зонального освітлення — необхідно раціонально використовувати загальне освітлення і місцеве. Поєднання місцевого і загального освітлення (комбіноване освітлення) дозволяє використовувати світло більш раціонально — освітлювати тільки ту ділянку кімнати, яка нам в даний момент потрібна. В результаті використання комбінованого освітлення на кімнату 18-20 м2 економиться до 200 кВт / год.

Економте газ при готуванні

Найкраще використовувати посуд з антипригарним покриттям, на днище якого знаходяться особливі жолобки (даний тип посуду є найбільш підходящим для газової плити).  Намагайтеся частіше використовувати скороварку для приготування страв. Посуд на плиті необхідно розставляти відповідно до розміру конфорок і стежити, щоб чайники, сотейники та інша начиння мали найбільш наближений діаметр до корисної площі конфорки. При варінні овочів, риби та інших продуктів краще використовувати невелику кількість води, а посуд закривати кришкою. Якщо готуєте чай тільки на пару чашок, не потрібно набирати повний чайник води, а кип’ятити лише необхідну кількість.