Дизайн дитячої кімнати

Не шкодуйте фарб

Зазвичай дитяча оформлюється барвистими кольорами: яскраві пледи і килимки, стіни з малюнками, штори з великим принтом. Але іноді батьки забувають, що кольори впливають на психіку дитини. Одні відтінки заспокоюють, інші навпаки  дають організму стрес.

Правила такі:

Відмовтеся від важких кольорів, які вселяють зневіру і пригнічують. Мова про фіолетовий,  чорний, темно-коричневий.
Якщо дитина неактивна, вибирайте жовтий, помаранчевий і навіть червоний. Останній щоправда, дуже дозовано, у вигляді елементів інтер’єру.
Якщо малюк довго не може заспокоїтися і заснути, ідеально підходять світлі відтінки зеленого, блакитний, рожевий.
Запитайте у дитини, який колір їй подобається, і обов’язково враховуйте цей вибір.

Допомагайте малювати

Всі діти пробують себе в якості художника. І часто не в альбомах, а на стінах — так цікавіше і зручніше. Саме тому стіни дитячої краще пофарбувати (Не масляною, а водоемульсійною фарбою), але не обклеюйте шпалерами: після того як художній період пройде, буде простіше привести інтер’єр в порядок.

Хороший варіант — виділити цілу стіну (або її частину) спеціально під мистецтво. Прибийте до неї велику грифельну дошку, на якій можна малювати крейдою.

Не економте на світлі

Для дитячої ідеально підходять світлі, сонячні приміщення. Але якщо можливості облаштувати кімнату, вікна якої дивляться на південь немає, вихід один: грамотно підібрати штори і додати штучне освітлення.

У дитячій повинно бути як мінімум три джерела світла, розташованих на різних рівнях: велика яскрава люстра, нічник над ліжком, додаткові світильники в ігровій та навчальних зонах. Ідеальний варіант — торшери з регульованою яскравістю.

Вибирайте «зростаючу» мебель

Краща мебель для дитячої — універсальна, «зростаюча» разом з дитиною. Головний принцип — відсутність гострих кутів і крихких елементів.

Ліжко може бути розсувним. Для дітей старшого віку хороший вибір — двох’ярусна конструкція. Вона економить місце (на першому поверсі можна поставити стіл або облаштувати ігрову зону) і цікава для дитини, яка любить кудись залазити.

Пам’ятайте про безпеку

Всі матеріали для дитячої повинні бути екологічно чистими. Для підлоги по можливості вибирайте покриття, яке зробить його теплим і неслизьким (пробка, ламінат). В ігровій зоні покладіть килим з коротким ворсом і основою з натурального матеріалу .

Будьте винахідливі

Зробіть затишний куточок, де дитина зможе ховатися. Це може бути намет, бігбам, кут відгороджений фіранкою з подушками на підлозі. У «секретному» просторі потребують усі діти.