Кухня. Корисні поради по ремонту та дизайну

Найчастіше кухня асоціюється з сімейним затишком і гостинністю.  Адже саме на кухні збирається вся родина за смачним обідом або традиційним чаюванням. В сучасному світі, кухня з місця, де тільки готується їжа трансформувалася в їдальню, вітальню, і навіть робоче місце.  Тому інтер’єр і дизайн цієї кімнати грає важливу роль.

Мало хто замислюється, що за допомогою перепланування  кухні, продумавши дизайн і інтер’єр, можна істотно змінити не тільки зовнішність, а й функціонал цієї кімнати. Колір, фактура меблів, вбудована техніка, виділення різних зон — це і багато іншого допоможе збільшити простір, додати світла, освіжити інтер’єр, внести нові креативні ідеї дизайну.

Плануючи ремонт кухні, в першу чергу слід спланувати дизайн кімнати. Оскільки стиль, колірна гамма, освітлення, задіяні матеріали (кахель, фасади кухонних меблів, покриття для підлоги та ін.) Залежать тільки від господарів будинку, їх характеру тапереваг.

   Поради по кольоровому оформленню.

Не секрет, що колір визначає чималу роль в житті людини. Вибір кольорової палітри тісно пов’язаний з нашим психологічним сприйняттям світу. Наприклад, зелений колір заспокоює, синій належить  до холодних тонів, він несе прохолоду, а блакитний поселяє надію, червоний хвилює і збуджує. При виборі кольору також необхідно враховувати освітлення кімнати. Якщо вікна вашої кухні розташовані на північ або затінені високими деревами чи поряд стоячими будівлями, однозначно, що природнього  освітлення не вистачить. В цьому випадку радимо зупинити свій вибір на відтінках золотистого, світло-рожевого кольорів.

Візуально збільшити невелике приміщення допоможуть  глянцеві відзеркалювальні поверхні. Це створить атмосферу ясного сонячного ранку. І навпаки, якщо на кухні цілий день досить  яскравого сонячного світла, перевагу слід наддати спокійним холодним відтінкам блакитного або зеленого кольорів.

   Що до ергономіки та зручності.

Плануючи ремонт кухні, важливі ергономіка та зручність дизайну. Правильно помістити плиту і духовку, мийку і кухонні меблі, холодильник і мікрохвильову піч, а також знайти зручне місце для стола — складне, але можливе завдання. При цьому місце розташування побутової техніки та меблів на кухні тісно пов’язане з установкою розеток, проводки, монтажем захисного «фартуха» в робочій зоні.

Робоча зона — це простір, що містить газову плиту, мийку, холодильник, витяжку, посудомийну машину. І все це необхідно розмістити максимально ергономічно щоб було під рукою господині.

Вбудовуємо меблі

Розміри кухонних меблів необхідно заміряти ще на самому початку ремонту і проектування дизайн-проекту. Це дасть змогу зрозуміти, як буде заповнений простір. Високі кухонні меблі та техніку краще розмістити уздовж робочої зони. Коли сумарна довжина робочої зони не вміщає мийку, стіл, шафу, плиту і холодильник на одній прямій лінії, можна змінити планування цієї зони зробивши її кутовою або у вигляді равлика.

Існують прості правила, які допоможуть спланувати розміщення меблів ще до ремонту на кухні. Сума довжин сторін робочого простору (столу, тумбочок і т.п.) повинна бути не менше 3 і не більше 6 метрів. Наприклад, якщо місце розташування мийки не вміщається в цей інтервал, її слід перенести. Газову плиту можна перенести використавши спеціальний гнучкий шланг.  На цьому етапі важливо ретельно обміркувати схему розведення електропроводки, підібрати  необхідні кабелі, спланувати, де  зручно вмонтувати  розетки та вимикачі.

Ремонт маленької кухні вимагає особливих ідей для дизайну, наприклад, кількість дверей що відкриваються повинно бути мінімальним, замінити їх на розсувні, складні або популярні нині ролл-штори.  Як альтернативний і досить бюджетний варіант — вибрати відкриті полиці.  Будь-які великі предмети візуально зменшують приміщення, тому слід підбирати невеликі елементи інтер’єру. Чудовим варіантом будуть  меблі-трансформер наприклад, відкидний стіл, складні стільці.

У високих настінних шафах вигідно зберігати предмети якими рідко користуємося а також максимально використовуємо простір кухні.

   Побутова техніка та її розміщення

Іноді виникає проблема , де розмістити на маленькій кухні холодильник. Саме практичне рішення — підібрати невисокий холодильник, заввишки трохи нижче робочої поверхні. У цьому випадку його можна сховати під стільницю. Такий варіант дуже практичний і не займає багато вільного простору.

Незамінним предметом на кухні є витяжка. Запахи та кіптява, яка неминуче з явиться  при приготуванні обіду, на жаль, осідає на поверхні шпалер і меблів. На сьогодні вибрати витяжку не складає труднощів.  Асортимент даної техніки досить широкий: підвісні, вбудовані, купольні з різними функціями і фільтрами.

Плануючи ремонт кухні, дизайн, стиль і планування приміщення необхідно продумати заздалегідь, з урахуванням вищеописаних правил і порад. І тоді ремонтом кухні буде задоволена не тільки господиня, а й вся родина.