Різновиди лаків і їх характеристики

Різновиди лаків і їх характеристики

Лаки — це прозорі розчинники штучних та природних плівкоутворювачів, якими покривають поверхні для збереження і блиску.

Лак робить пофарбований виріб більш витривалим до пошкоджень та атмосферного впливу і надає йому акуратний вигляд.

Різновид лаків досить широкий. У побуті часто застосовують такі види як: алкідні, бітумні та масляні лаки.

Додаючи в бітуми певні смоли та олії, отримують бітумні лаки. Завдяки такому типу лаків покриття здобуває високу стійкість до кислот, атмосфери та води. А також покриття отримує високі електроізолюючі властивості, які можуть бути використані в певних умовах.

Склад бітумних лаків можна міняти, щоб отримати лаки різної в’язкості. Недоліком даного типу лаків є їх загущення  при взаємодії з киснем. З цим є можливість боротися  — додаючи до лаку  невелику кількість скіпідару.

Масляні лаки є смолами, змішаними з розчинниками і рослинними оліями. У них можуть міститися природні смоли у вигляді каніфолі, бурштину, копалів та неприродні смоли, наприклад, фенолоальдегідні. Від  їх пропорцій залежать в’язкість та  швидкість висихання лаку.

Масляні лаки бувають худими, середніми та жирними. В результаті висихання жирного типу утворюється високоеластична і атмосферостійка плівка. У худого типу, плівка блискуча і більш тверда, але менш атмосферостійка. Цим типом лаків можна покрити дерев’яні та металеві вироби, просочити діелектричний матеріал  електроустаткування.

На сьогоднішній день виробництво масляних лаків скорочується, через появу алкідних лаків, які містять менше масла і є більш витривалими.

Алкідні лаки — пентафталеві або гліфталеві смоли, розведені в органічних розчинниках. Плівки даного типу лаків відрізняються своєю твердістю, водостійкістю тьа мають гарну адгезію з багатьма матеріалами.

Дешевшою заміною смоляно-масляним лакам є нафтополімерні лаки. Цей тип лаків перевершує більш дорогі аналоги своєю витривалістю до впливу на них  миючих засобів та різних реагентів. Отримують ці лаки, розчиняючи нафтополімерні смоли в розчинниках з різними добавками, що модифікують.

Для скляних, металевих або дерев’яних поверхонь використовують поліакрилатні лаки. А деревина покрита даним типом лаків може міняти початковий колір,  отримуючи відтінки жовтого, коричневого та інших кольорів. При цьому малюнок деревини зберігається. Для потрібної в’язкості в поліакрилатні лаки додають розчинники.

Основою меланінового лаку є кристали. Вони не розчиняються в холодній воді і органічних розчинниках. Меланінові лаки використовують у виробництві плівок для декорації.

Ще існують сечовиннні лаки. Даний різновид лаків можна використовувати для захисту виробів з дерева — підлог та оздоблення меблів. До певних типів сечовинного лаку додається затверджувач. Наносять такі лаки методом розпилення або за допомогою валика або пензлика. Але є види сечовинного лаку, яким властивий лише один тип нанесення. До кожного лаку додається інструкція, в якій вказується спосіб застосування.

Не варто забувати що при нанесенні лаку на м’які породи дерева  кількість витраченого матеріалу збільшується. Також на витрату лаку безпосередньо впливає стан поверхні з якою працюємо, тому для оптимізації витрат будь-якого типу лаків необхідно підготувати поверхню  очистивши  та заґрунтувавши її.