Техно-щастя

Техно-щастя: як обрати посудомийну машину з оптимальним набіром програм

Якщо у вашій родині після питання «А хто сьогодні митиме посуд?» Над столом нависає тиша, значить, ви ще не придбали посудомийну машину. Не дивно. Адже, якщо вірити статистиці, лише 2% споживачів російських споживачів зробили свій свідомий вибір на користь цього приладу. Решта не вважають його предметом першої необхідності. А адже за підрахунками тих же статистів, наявність посудомийної машини економить господині до 300 годин на рік — саме стільки часу жінка витрачає на миття посуду. Задумалися про придбання цього агрегату? Ми готові розповісти, як вибрати посудомийну машину.

Правда та міфи про посудомийні машини.

Громадяни розвинених країн Заходу щиро дивуються, як можна мати пральну машину, пилосос, хороший телевізор, але не мати посудомийної машини. Серед причин такої низької популярності цього агрегату в нашій країні можна назвати міфи про посудомойке, які широко поширені серед господинь.

Міф №1: ручна мийка ефективніша Останні дослідження довели, що тарілки, чашки і каструлі вимиті в посудомийних машинах в 1000 разів чистіше. Спробуйте вимити кришталеву вазу з тисненим орнаментом власними силами. Вам доведеться докласти зусиль, але ви навряд чи досягнете тієї яскравості і блиску, як при митті в посудомийній машині.

Міф №2: посудомийна машина — розвага для багатих людей Це неправда. Посудомийна машина, звичайно, дорожче кухонного комбайна, але не дорожче гарною пральної машинки і однозначно дешевше холодильника. Посудомийка в залежності від її комплектації обійдеться вам в суму від 400 до 1500 доларів.

Міф №3: з посудомийній машиною витрачається дуже багато води і електрики, що економічно невигідно.

Звичайно, якщо ви будете запускати програму миття посуду для 2-3 чашок з блюдцями, це дійсно економічно недоцільно. Але якщо ви будете включати машинку один раз в день, щоб перемити весь посуд, ви помітите, що води витрачається не більше, а менше, ніж в ті часи, коли цього агрегату в вашому домі не було. Що стосується електрики, то його і пральна машинка вимагає, а ви адже від пральки-автомат не відмовляєтеся? Тому якщо ви хочете заощадити дорогоцінні години вашого життя для більш приємних речей, обов’язково придбайте посудомийну машину. Сьогодні цей агрегат представлений на російському ринку брендами, які вже встигли добре зарекомендувати себе. Це Candy, Miele, AEG, Ariston, Bosch, Whirpool, Electrolux, Indesit, Siemenes.

Посудомийні машини, як і пральні, підключаються до каналізації і водопроводу. Краще довірити цю справу професіоналам, щоб виключити проблеми з тим, як наповнити сусідів з нижнього поверху внаслідок протікання агрегату. Можна підключати машинки тільки до холодного водопроводу, можна до гарячого, можна до обох відразу. Але найчастіше їх підключають до холодного водопроводу. Вважається, що холодна вода чистіша гарячої. Зате підключити машинку до гарячого водопроводу вигідніше: машині не доведеться витрачати електрику на нагрів води. Але тут є один істотний мінус: якщо гарячу воду відключать, посуд доведеться мити самостійно, причому в холодній воді. Щоб виключити цю неприємність (адже гарячу воду можуть відключити надовго), можна придбати спеціальний змішувач, який дозволяє машинці працювати як від гарячої, так і від холодної води. Коштує він близько 100 доларів.

Принцип роботи даного агрегату полягає в наступному: спочатку з водопроводу набирається необхідна кількість води. Після цього відбувається процес зміни її жорсткості до заданого рівня. Далі зі спеціального контейнера додається миючий засіб, контейнер підігрівається до необхідної температури розчин з води і засоби для миття посуду.

Всі посудомийні машини оснащені тенами (трубчастими нагрівачами) або проточними нагрівачами. Тенів нагрівачами оснащені посудомийні машини ASKO, ARISTON. Такі нагрівачі занурені в воду (як в електрочайнику), вони знаходяться на дні камери для посуду. Проточні водонагрівачі у виробах фірм BOSCH, MIELE, SIEMENS. Вони розташовані поза камерою і являють собою трубку, яка нагрівається зовні. Проточні нагрівачі, звичайно, швидше доводять воду до необхідної температури. Зате вони споживають велику кількість електроенергії. Яку посудомийну машину вибрати — з теном або проточним нагрівом — вирішувати тільки вам. Але врахуйте: коли працює машинка з проточним нагрівом, небажано включати інші електроприлади, якщо ваша проводка не розрахована на цю потужність. У кращому випадку може вибити пробки, в гіршому, проводка перегорить.

Після того, як вода буде нагріта, розчин з миючим засобом подається в душову насадку над верхнім коробом і коромисла з отворами. Ці коромисла порожнисті, і отвори в них розташовані так, щоб розпилювач обертали струменя води. У мийної камері утворюється кругообіг пінної рідини — розчину води з миючим засобом. Струмені води дуже пружні, навіть невелика чарочка НЕ ​​сховається, і сяятиме чистотою. Розчин, змочивши посуд і очистивши її від залишків їжі, забирає відходи на дно камери. Після розчин проходить через фільтр і знову подається в розпилювач. Вода циркулює до тих пір, поки не надійде команда припинити миття посуду. Тоді розчин зливається в каналізацію, а машина за допомогою тих же розбризкувачів ополіскує посуд водою або спеціальним розчином, що надає блиск і аромат.

Яку посудомийну машину вибрати? Розмір має значення.

Сьогодні випускають посудомийні машини трьох категорій: повнорозмірні, вузькі, компактні. Повнорозмірні розраховані на 12-14 комплектів посуду, їх розміри 60х60х85 см. Вузькі посудомийні машини відрізняються від повнорозмірних шириною (45 см) і розраховані на 6-9 комплектів посуду. Компактні моделі розраховані на 4-5 комплектів посуду і мають розміри 45х55х45 см. Можна вибрати вбудовану посудомийну машину, можна віддати перевагу техніку соло. Головне, визначитися з розміром. При цьому слід мати на увазі, що якщо ваша сім’я складається з 3-5 чоловік, то за день може зібратися більше 10 комплектів посуду, а також сковорідки і каструлі. Тому має сенс брати машинку з запасом місткості. Для більш ефективного миття посуду краще включати машинку 2 рази в день. Таким чином, для сім’ї з 3-5 чоловік краще підійде повнорозмірна модель, а для 1-2 чоловік можна вибирати компактну посудомийну машину.

Як обрати машину з оптимальним функціоналом?

Навіть діти знають, що посуд буває різного ступеня забруднення, і мити її можна по-різному. Якщо це стакани від соку, їх потрібно лише обполоснути, а якщо це тарілка з-під м’яса з соусом або деко, буде потрібно зовсім інша програма миття. У хорошій посудомийній машині є кілька режимів різного ступеня обробки посуду. Агрегат визначає необхідну тривалість миття посуду, встановлює потрібну температуру розчину.

Найбільш «розумні» і дорогі моделі посудомийних машин вирішують головоломки самостійно. Дешевші оснащені стандартним набором програм для миття, шукати відповідну (а програм іноді 10-12) господині доводиться самостійно. Чим більше програм, тим машина універсальніше: ви зможете точно підібрати потрібний режим, а значить, заощадити час, воду і електрику. Задаються програми позиційним перемикачем або кнопками на панелі управління.

У всіх моделях є програма «Нормальне», яка призначена для миття звичайної кухонного та столового посуду, на якій є присохлі залишки їжі. Вода в цьому випадку нагрівається до 65 градусів. Програму «Інтенсив» слід вибирати для сильно забрудненого посуду. Вода нагрівається до 75 градусів. У деяких моделях є програма «Після їжі», призначена для миття посуду без присохлих залишків їжі. У цій програмі економиться 35% часу і 20% електроенергії в порівнянні зі стандартною програмою «Нормальне».

Програма «Економ» дозволяє зменшити всі витрати при митті на 20% за рахунок скорочення часу миття. Вона призначена для не сильно забрудненого посуду. У деяких машинах є програма «Біо», яка призначена для миття посуду з використанням спеціальних миючих засобів, що містять ензими. Це добавки, які руйнують жири, і дозволяють відмити сильно забруднений посуд без високих температур. Вода нагрівається лише до 50 градусів. Програма «Прискорена» нагріває воду до 40 градусів і призначена для миття чайного посуду та склянок з тонкого скла або кришталю. Деякі машини оснащені програмою попереднього ополіскування посуду.

Завдяки великій різноманітності програм, посудомийні машини можуть швидко і ефективно мити не тільки столовий посуд, але і деталі побутової техніки (соковижималок, міксерів, кухонних комбайнів), полки холодильника, листи та решітки плити, фільтри кухонної витяжки. Придбайте посудомийну машину, адже це техніка, про покупку якої ви точно не пошкодуєте.