Що вибрати для обробки внутрішніх стін: фарбу чи шпалери?

Фарбування і наклеювання шпалер — найпопулярніші методи обробки і декорування стін. Фарби відрізняються величезним вибором кольорів і технік нанесення, а шпалери — різноманітністю візерунків та фактур. Що ж вибрати?

   Аргументи прихильників фарби.

В першу чергу це: екологічність, простота нанесення та практичність.

Так, шпалерам  часто віддають перевагу перед фарбою, тому що багатьом легше уявити, як буде виглядати кімната, побачивши рулон на полиці магазину, а банка з фарбою виглядає менш інформативно. Однак , при виборі шпалер, треба врахувати що необхідно придбати клей, правильно змішати та нанести його на полотно, потім клеїти це полотно дотримуючись перпендикулярності  до підлоги та паралельності відносно  приклеєних раніше.  А складний візерунок шпалер доведеться дуже точно підганяти, аби не зруйнувати загальної картини. При цьому більшість зроблених помилок згодом буде важко виправити — зіпсовані шпалери потрібно міняти повністю, оскільки шпалери на шпалери наклеювати не можна.

Ще один аргумент проти шпалер полягає в тому, що вони притягують пил, який осідає на їх поверхню і стає помітним.  Особливо пилюку видно на малюнку з тисненням. А пофарбовані сучасними фарбами стіни можна мити.

З фарбою все досить просто. Найпростіше рішення — пофарбувати стіни в один колір – на це спроможні навіть новачки. Але якщо є бажання створити оригінальний дизайн або ж необхідність змушує оновити поверхню і приховати дефекти та пошкодження, знадобляться деякі навички.

Наприклад, фарбу що залишилася від попереднього ремонту, але яка  ще  не висохла можна використати з користью, створюючи цікаві художні ефекти. Для цього підійдуть спеціальні малярні щітки, гумові або шкіряні валики,  можна використовувати навіть зім’ятий папір, губку або поліетиленовий пакет. Такий дизайн не тільки прикрасить приміщення, але і приховає дефекти стіни.

Декоративні фарби — це дорогі фарби, які здатні додати стінам не тільки колір, але і фактуру. Для створення фактурної поверхні потрібні спеціальні інструменти — кисті, шпателі, губки. Правильно їх застосовуючи, можна домогтися імітації покриття стін мармуром, деревиною і навіть шовком.

Підібрати потрібний колір — тільки половина справи. Важливо, щоб цей колір вдало підкреслював переваги і приховував недоліки інтер’єру. Тому правильну обробку  стін  можна порівняти з професіональним макіяжем,  обидва ці процеси опираються  на одні і ті ж закони. Умовою професійного макіяжу є високоякісна косметика, а красивого інтер’єру — якісна фарба. Як її розпізнати?

Якісна фарба:

— має гарну так звану  покривістість: після фарбування крізь шар нової фарби не проглядається стара. Завдяки цьому підготовлену поверхню можна  не фарбувати кілька разів, це означає, що вона буде економно витрачатися;

—  має високу тиксотропністю: не дає потьоків і не капає. Ця характеристика особливо важлива при роботі зі стелями, вертикальними і похилими поверхнями;

—  характеризується повторюваністю кольору: співвідношення пігментів і базової фарби підібрано таким чином, що в банках з різних партій колір фарби ідентичний, тобто при купівлі декількох банок не доведеться турбуватися про однорідність кольору;

—  не виділяє небезпечних випаровувань. Всупереч сформованій думці про негативний вплив фарб на здоров’я людини, сучасні якісні фарби безпечні як на етапі фарбування, так під час висихання;

— стійка до вологого прибирання. Незалежно від ступеня глянцю фарбу можна мити (чим сильніше глянець, тим фарба більш стійка до миття) ;

— має необхідні сертифікати, що підтверджують відповідність вироби українським гігієнічним нормам, та інші документи, що засвідчують якість.

   Аргументи прихильників шпалер

Багато декораторів і дизайнерів скажуть — «Тільки шпалери!». І аргументи у них досить вагомі: різноманіття малюнків, колірних сполучень і фактур уможливлює будь-яке дизайнерське рішення. Ніякі техніки нанесення фарби не зможуть замінити яскраві композиції на шпалерах: букети квітів, веселих звіряток або фольклорні мотиви. Крім того, багато видів шпалер мають фактурну поверхню, яка дозволяє отримувати цікаві ефекти.

Тому шпалери якнайкраще підійдуть, якщо потрібно створити в приміщенні певний антураж, наприклад, оформити кімнату в палацовому або етностилі. Також шпалери мають певні тепло- і звукоізоляційні властивості.

Якщо стіни кімнати не ідеально рівні, то шпалери просто незамінні, оскільки вони дозволяють приховати ці недоліки, не витрачаючи сил і часу на вирівнювання поверхні стіни. Деякі види шпалер можна мити і фарбувати, що значно подовжує термін їх служби.

Який малюнок вибрати?

Незалежно від матеріалу принципи використання шпалер в інтер’єрі залишаються незмінними: невеликі кімнати зі стелею висотою близько 2,5 м краще обклеювати шпалерами м’яких тонів з дрібним малюнком або вертикальними смугами, так як приміщення, обклеєне шпалерами з великим малюнком, буде здаватися ще менше.

Чим кімната вище і чим площа більше, тим більший і складніше може бути малюнок шпалер. І головне —  чим яскравішим і об емнішим буде декор шпалер, тим обережніше доведеться підбирати до нього предмети інтер’єру. До того ж не варто забувати, що великий малюнок, особливо на темному тлі, візуально зменшує межі кімнати.

   Матеріал — це важливо

   Вінілові шпалери. Їх виробляють з полівінілхлориду, наклеєного на основу з паперу або тканини. Ці шпалери стійкі до стирання і дії води, їх легко утримувати в чистоті, періодично протираючи ганчіркою з миючим засобом. Тому їх часто використовують  на кухнях і ванних кімнатах.

Недоліком таких шпалер можна вважати воздухонепроникність. Деякі виробники роблять такі шпалери «дихаючими» за рахунок мікропор. Шпалери просочують розчинами, які запобігають утворенню грибка і цвілі.

   Текстильні шпалери. Їх виробляють з тканини, нанесеної на паперову або флизелиновій основу. Флізелін має ряд додаткових переваг перед папером: він запобігає морщенню і розтягуванню. Такі шпалери легко як наклеювати на стіни, так і знімати.

Верхній  шар тканини текстильних шпалер може складатися з натуральних: льон, бавовна, шовк,  або синтетичних волокон. Такі шпалери мають підвищенні  теплоізоляційні властивості  і завдяки просочуванню спеціальними розчинами  відносяться до групи важкозаймистих матеріалів, а шпалери, які містять лляні волокна, мають ще й бактерицидні властивості.

   Велюрові шпалери. Зустрічаються досить рідко, але дуже цікавий вид шпалер. На клейку паперову або вінілову основу за допомогою статичної електрики наносять натуральні або штучні волокна, надаючи поверхні оксамитову фактуру. Найчастіше волокна наносять лише на окремі елементи візерунка, що надає шпалерам деяку об’ємність.

Для виробництва велюрових шпалер застосовують натуральні матеріали або синтетичні волокна. За допомогою велюрових шпалер в приміщеннях можна створити «палацовий» декор. Основним їх недоліком є ​​той факт, що вони легко притягують пил, а при частому митті швидко витираються.

   Шпалери коркові. Ці шпалери є тонкі аркуші з меленої, спресованої і просоченої різними складами пробки. Вони характеризуються гнучкістю, тривалими термінами експлуатації, а також стійкістю до механічного впливу. Вони добре ізолюють тепло, не поглинають вологи, їх можна мити водою. А при покритті  безбарвним лаком пробкові шпалери не пропускають воду.

   Шпалери під фарбування

Для тих, кому складно зробити вибір між шпалерами та фарбою, виробники знайшли золоту середину. Це шпалери, зроблені зі скловолокна, які можна фарбувати. Вони стійкі до ударів, подряпин та іншим пошкодженням, а крім того, зміцнюють поверхню самої стіни, відмінно приховують дрібні тріщини та вибоїни і одночасно запобігають їх виникненню. Вони зберігають стійкість і естетичний вигляд протягом багатьох років, оскільки їх можна перефарбовувати. Практично не притягають ні пилу, ні бруду, а якщо стіну необхідно помити, то досить вологої губки і трохи миючого засобу.

Що ж враховуючи сказане вище, ви маєте можливість  зробити вибір і створити в себе шедеври настінного мистецтва.