Як зробити будинок просторішим і світлішим

  1. Позбавтеся від мотлоху

Подивіться на всі боки. Що вас оточує? Кімната завалена одягом, старими журналами, сувенірами з відпустки, іграшками, якимись коробками, проводами і іншими непотрібними речами? Позбавтеся цього!

Захаращеність в кімнаті тисне і створює дискомфорт.

  1. Проведіть в будинку генеральне прибирання, ліквідуйте все зайве.

Наведіть порядок у шафах, на балконі і антресолях. Стару техніку можна продати, а одяг, який більше не носите, віддати нужденним.

Щоб визначити долю речі, задайте собі кілька питань.

  • Ви знаєте, що за предмет перед вами?
  • Він працює?
  • Він вам потрібен?
  • Коли ви останній раз брали його в руки?
  • Як часто ви ним користуєтеся?
  • Чи можна його замінити в разі потреби?

Якщо відповіді на перші два питання негативні, викидайте відразу, не замислюючись. Якщо річ потрібна, знайдіть їй місце. Рідко використовувані предмети краще продати або подарувати. Який сенс тримати вдома гітару, якщо ви так і не навчилися грати?

Щоб хаос не повернувся, використовуйтес пеціальні органайзери для зберігання. Придивіться до ось таких скриньок для нижньої білизни і підвісних стелажів для взуття і одягу. Їх можна купити на господарському ринку або в інтернет-магазині.

Органайзери можна зробити і самостійно. Наприклад, лотки для паперів відмінно підходять для зберігання рушників, а зі старої наволочки можна зшити мішок для всяких дрібниць і повісити його на двері комори.

  1. Змініть колірну гамму інтер’єру

Золоте правило дизайну інтер’єру невеликого приміщення: чим світліше кімната, тим більше вона здається.

Чорний, коричневий, бордовий та  інші темні відтінкиз’їдають до 40% простору. Якщо ви хочете візуально розширити кімнату, пофарбуйте стіни в світлі холодні кольори: світло-зелений, небесно-блакитний і інші. Шпалери слід вибирати в тій же гамі з невеликим (але не дуже дрібним) орнаментом.

Підлога і стелі теж повинні бути світлими. Якщо не хочете однотонне сіре або світло-коричневе покриття для підлоги, то хоча б уникайте великих строкатих малюнків.

Викладайте паркет і ламінат по діагоналі або ялинкою – це візуально розширить простір і приховає неправильну геометрію стін.

Стеля повинна бути на один-два тони світліше стін. Хороше рішення – білосніжна глянцева стеля.

  1. Додайте світла

Сонячне світло допомагає нам виробляти вітамін D, покращує кровопостачання шкіри, сприяє нормалізації обміну речовин і, згідно з дослідженням Річарда Веллера (Richard Weller), благотворно впливає на серцево-судинну систему. Чим більше світла, тим просторнішим та приємнішим сприймається простір. І тим краще почуваються люди,які в ньому живуть. У будинку, наповненому сонцем, немає місця сонливості, апатії і поганому настрою.

Великі вікна візуально збільшують простір, маленькі – стискають його. Так само, як і темні рами і вікна з великою кількістю стулок і кватирок.

Важливу роль відіграє світлопроникність скла.