Як правильно обрати кімнатний обігрівач

Якщо ви плануєте купівлю обігрівача, щоб не мерзнути взимку у випадку непередбачуваних ситуацій, дуже легко розгубитися. У продажу є багато моделей. Однак відразу важко зрозуміти, чим вони відрізняються, крім зовнішнього вигляду.

Деякі нові моделі мають додаткові функції, наприклад, у них є екран з відображенням температури або пульт для дистанційного опалення. Але що найбільш важливо? На що слід звернути увагу? Який обігрівач краще підійде для вашої квартири?

Невірно стверджувати, що обігрівачі одного типу завжди перевершують обігрівачі іншого типу. Все залежить від того, для яких потреб їх купують. Головне тут — наскільки велика кімната, яку будуть обігрівати, і скільки часу в ній знаходитимуться.

Для розумного вибору обігрівача і максимальної користі від витрачених коштів, познайомимося з особливостями чотирьох типів обігрівачів. Різниця в конструкції може виявитися визначальною при виборі найбільш відповідного обігрівача.

Масляний обігрівач

Якщо вам треба обігріти невелике приміщення, цілком підійде масляний обігрівач. І такий варіант може бути найбільш економним. Пристрій називається масляним, тому що він постійно заповнений термомаслом. Масло в таких обігрівачах ніколи не згорає, його не потрібно замінювати. Масляні обігрівачі випускають давно, їх охоче купують. Зовні він мало відрізняється від батареї опалення. У ньому відсутні рухливі елементи, так що прилад працює безшумно. Обігрівачі масляного типу досить громіздкі, тому найчастіше вони забезпечені коліщатками і ручкою, завдяки чому їх можна легко переміщати по квартирі. Сучасні моделі масляних обігрівачів ефективні і досить безпечні. Механізм масляного обігрівача простий: термомасло нагрівається, слідом за маслом нагрівається поверхня обігрівача, від ребер обігрівача воно рівномірно випромінюється в приміщенні. Такий обігрівач має велику поверхню, а це перешкоджає його перегріву.

Оскільки масло здатне сильно нагріватися, краще обирати такі моделі масляного обігрівача, в яких є вбудований термостат. Тоді обігрівач автоматично вимикається, і ви не ризикуєте обпектися. Кількість секцій в масляному обігрівачі — важлива характеристика, тому що зазвичай чим більше секцій, тим більше приміщення обігрівач здатний обігріти. Рекомендовано розміщувати масляний обігрівач в середині кімнати, але після того, як температура в кімнаті досягне бажаного рівня, його можна відкотити в сторону.

Плюси масляного обігрівача: — після виключення масляний обігрівач довго зберігає тепло;

— існують компактні моделі;

— простий в експлуатації;

— недорогий;

— екологічно чистий;

— працює безшумно, що важливо для тиші в будинку.

Мінуси: — масляний обігрівач нагрівається повільно;

— не можна включати в приміщенні з високим рівнем вологості;

— велике споживання електроенергії.

Інфрачервоний обігрівач

Такий обігрівач чудовий для особистого обігріву. Це досить новий вид обігрівачів, але вже поширений. Інфрачервоні обігрівачі викликали в суспільстві багато суперечок, тому що їх принцип дії абсолютно незвичний. Вони зігрівають предмети в приміщенні завдяки випромінюванню інфрачервоних променів. Цей процес схожий на обігрівання землі сонячними променями. Бувають випромінювачі з короткою, середньої, довгою хвилею, причому середня довжина хвилі збігається з довжиною хвиль, які випромінює людське тіло. Інфрачервоні обігрівачі випускають переносні і стаціонарні, які кріплять на стелі або стіні. Нинішні моделі інфрачервоних обігрівачів естетичні: ви в цьому переконаєтеся, подивившись, наприклад, на обігрівачі, що імітують звичайну картину. Деякі інфрачервоні обігрівачі відрізняються футуристичним виглядом, можна підібрати прилад, що підходить до інтер’єру кімнати. 

Плюси інфрачервоного обігрівача: — завдяки особливій технології, тепле повітря не зосереджується біля стелі;

— підходять для кімнат і інших приміщень з високою стелею;

— економічні;

— підходять для обігріву окремої частини кімнати;

— безпечні;

— можливий контроль температури;

— швидко зігрівають приміщення ;

— точкові інфрачервоні обігрівачі легко вписуються в інтер’єр;

— взимку компенсують відсутність сонячного освітлення;

— працюють безшумно;

— не перегріваються, якщо їх потужність відповідає метражу приміщення;

— не сушать повітря.

Мінуси: — миттєве тепло створюється тільки в безпосередній близькості від приладу;

— працюють краще в обмеженому просторі;

— випромінюються хвилі, що впливають на побутову техніку;

— через ризик загоряння їх необхідно розташовувати далеко від легкозаймистих матеріалів; — служать недовго;

— плівкові інфрачервоні обігрівачі недешеві.

Обігрівач конвекторного типу

Для великого приміщення конвекторний обігрівач — оптимальний вибір. Він менш потужний, ніж масляний, але обігріє велику кімнату. Конвекторний обігрівач залишають на підлозі або закріплюють на стіні, на невеликій висоті. Корпус конвекторного обігрівача нагадує звичайну радіаторну батарею, але в ньому немає поділу на секції. У плоскому екрані зроблені прорізи — це решітки для циркуляції повітря. Знизу в обігрівач надходить холодне повітря, воно проходить через нагрівач і виходить наверх нагрітим. В деякі моделі конвекторного типу вбудований вентилятор. Вентилятор змішує повітря і розганяє тепло по всій кімнаті, а влітку можна відключити нагрів, залишаючи тільки функцію вентиляції. Отримуємо прилад, який служить круглий рік. Щоб підвищити ефективність обігрівача, потрібно закривати двері і вікна в приміщенні при його роботі. Конвекторний обігрівач оптимальний для кімнат середнього розміру, які потребують високої температури тривалий час, наприклад, для віталень і спалень.

Плюси конвекторного обігрівача: — помірна витрата енергії;

— можливість обігріти велике приміщення;

— не боїться вологості в приміщенні.

Мінуси: — нагріває приміщення повільно;

— незакріплений обігрівач можуть перекинути діти або домашні тварини;

— гострі кінці становлять небезпеку для дітей і літніх членів сім’ї.

Тепловентилятор

Дуже зручний обігрівач, компактний, його можна тримати навіть на столі. Роблять тепловентилятори з металу і пластика. Вибираючи тепловентилятор в магазині, зверніть увагу, чи не перегрівається пластик. Випускають тепловентилятори з різними видами нагрівача: спіральним зі сталі і керамічним.

Плюси тепловентиляторів: — обігрів починається відразу;

— мала вага і компактність;

— регулювання температури нагріву і напрямки повітря;

— можна прибрати подалі від дітей і домашніх тварин;

— простота використання.

Мінуси тепловенилятора: — не можна обігріти велике приміщення;

— робочий шум;

— неприємний запах в разі спірального нагрівача, коли забруднена спіраль.

Якщо неправильно використовувати обігрівачі, з’являється ризик опіку, ураження струмом, пожежі. Деякі обігрівачі легко перегріваються, але якщо дотримуватися інструкції виробника, вони безпечні.

Будьте завбачливі:

— Виберіть обігрівач з термостатом, щоб не допустити перегрівання приладу;

— Вчасно очищайте прилад від пилу;

— При незвичайній роботі обігрівача відключіть його;

— Стежте, щоб штори, покривала, одяг не знаходилися близько обігрівача;

— Забороняється ставити обігрівач на диван, ліжко, м’яке крісло, килим;

— відключайте обігрівач, залишаючи квартиру чи будинок.

Прислухайтеся до порад фахівців. Правильно обраний обігрівач послужить досить довго і забезпечить комфортну температуру у вашій квартирі.