Як Apple може зробити ваш будинок розумнішим

Новий додаток «Дім» в iOS 10 і навіщо це потрібно.

Про що мова

Розумні лампочки, термостати, дверні замки — все це давно існує. Кожен пристрій має свій мобільний додаток, з якого  можна керувати пристроєм. Завдання Apple — змусити все це працювати разом, причому максимально просто і безпечно для користувача.

Для цього і була створена платформа HomeKit. З її допомогою можна підключити, об’єднати і контролювати всю розумну техніку в будинку, маючи під рукою iOS-девайс або Apple TV. HomeKit представили на WWDC-2014, за два роки кількість аксесуарів зросла, а Apple вдосконалив технологію. Розповімо, як це все працює і чи можна самостійно організувати розумний будинок від Apple.

HomeKit: Що це таке

Ось купили ви кілька розумних лампочок, все класно працює, ними можна керувати за допомогою програми для iOS. «І навіщо мені цей HomeKit?» — запитаєте ви.

А що, якщо у вас будуть не тільки лампочки, але ще жалюзі і термостат, наприклад? Без HomeKit це буде всього лише набір залізяк, якими не вийде управляти за допомогою єдиного інтерфейсу. Вони не зможуть взаємодіяти один з одним, а значить, їх не вдасться налаштувати на певний сценарій роботи. Наприклад, кожен день о 9 годині вечора повинно включатися світло, а жалюзі закриватися. Замість цього вам доведеться заходити в додаток кожного девайса і звідти вручну все вмикати і вимикати. І добре, якщо таких пристроїв декілька, а якщо їх штук по шість в кожній кімнаті? Це як мінімум незручно. З HomeKit всі пристрої можуть легко взаємодіяти один з одним.

Чудово, що в управлінні девайсами залучена Siri. Асистента можна попросити включити світло в гаражі або, сказавши «Доброго ранку», запустити виконання безлічі дій, запрограмованих на цю фразу. Відкриються жалюзі, почне варитися кава і так далі. При цьому Siri не надсилає вас в додаток кавоварки, все відбувається у звичному інтерфейсі асистента. Важливо, що протокол, по якому з’єднуються розумні речі, автоматично шифрується, а значить, ніхто не зможе дістатися до ваших даних і отримати контроль над смарт-технікою в будинку.

Це вже працює

Уже понад 50 брендів випускають гаджети з підтримкою HomeKit. Зараз будь-який виробник може зробити свій пристрій сумісним з цією платформою. Apple повинна схвалити девайс, після чого їм можна буде керувати за допомогою iOS-пристроїв і Apple TV.

На WWDC 2016 компанія показала більш досконалу систему управління розумним будинком, в iOS 10 з’явився новий додаток «Дім» (про нього пізніше).

Зараз можливості HomeKit стали ближче як користувачам, так і розробникам, так що до виходу нової iOS варто чекати більше розумних пристроїв.

Які продукти Apple працюють з HomeKit

HomeKit працює з iPhone, iPad або iPod touch під управлінням iOS 8.1 і вище. Також розумним будинком можна керувати зі своїх Apple Watch, починаючи з watchOS 2. Маючи Apple TV 3-го покоління або більше нової моделі, можна контролювати всі девайси на відстані за допомогою Siri. Досить просто увійти в iCloud зі своїм Apple ID.

Які розумні девайси можливо купити прямо зараз

Офіційно підтримують HomeKit пристрої, які надійшли в продаж в червні 2015 року. На їх упаковці повинен бути зображений такий значок.

Доступно вже багато девайсів, їм присвячена окрема сторінка на сайті Apple. Ми відібрали найбільш цікаві, на наш погляд.

Розумний дзвінок з вбудованою камерою. Навіть перебуваючи далеко від дому, ви побачите, хто до вас приходив, причому девайс запише дату і час.

Schlage Sense Smart Deadbolt

Дверний замок, який, крім звичного нам ключа, відкривається за допомогою iPhone або коду. Крім того, замком можна керувати за допомогою Siri, попросивши, наприклад, замикати двері щовечора.

Withings Aura

Інтелектуальна система, яка відстежує і покращує якість сну. Девайс збирає дані про ваш сон (фази, тривалість), а також аналізує зовнішні обставини: температуру повітря, рівень шуму, освітленість. Працює як розумний будильник — розбудить в фазу швидкого сну.

Philips Hue

З цими лампочками ви зможете створити власну інтелектуальну систему освітлення, об’єднавши до 50 ламп. Відповідно, за допомогою Siri можна керувати освітленням у всьому будинку і в гаражі, створювати сценарії, налаштовувати колір ламп і так далі.

Eve Energy

Сам по собі Eve Energy не є смарт-девайсом, але перетворює в такий пристрій розетку. По-перше, він дозволяє економити, контролюючи споживання електроенергії і відправляючи детальну статистику на iPhone. По-друге, можна віддалено припинити споживання струму. Тобто, якщо забули вимкнути праску, це можна зробити навіть на відстані.

Для чого потрібний додаток «Дім»

З виходом iOS 10 управління розумним будинком стане ще простіше і зручніше. На WWDC 2016 Apple зробила те, чого від неї давно чекали шанувальники HomeKit, — представила додаток «Дім». Це хаб, який дозволяє підключати і контролювати всі розумні пристрої в будинку.

У додатку можна управляти як одним девайсом, так і групою, налаштовувати сценарії і багато іншого. Наприклад, сценарій «Я вдома» відкриває двері, а «На добраніч» вимикає світло і закриває жалюзі. Причому необов’язково навіть запускати додаток або просити Siri: сценарій може активуватися в залежності від вашої геопозиціі: двері відкриються, як тільки ви до них наблизитесь.

Фірмові програми більше не потрібні, управління на себе беруть «Дім» і Siri. HomeKit перетворилася з цікавої, але незрозумілої платформи в систему, якою може скористатися кожен бажаючий.