10 порад для тих, у кого вдома мало місця

10 порад для тих, у кого вдома мало місця

ЖИТТЯ

Що робити, якщо квартира невелика, стеля низька, а так хочеться простору? До нестачі місця складно звикнути. Ще складніше розлучитися з непотрібними речами, якщо ви, подібно Плюшкіна, збираєте все підряд. Давайте поговоримо про прості рішення, за допомогою яких ви зможете облаштувати свій будинок і візуально збільшити простір.

 

  1. Об’єднайте простір

Від дизайнерів інтер’єру часто можна почути, що двері — вороги прогресу. Зрозуміло, деякі двері, наприклад вхідні, в ванну або спальню, необхідні для захисту або відокремленості. Але без інших цілком можна обійтися. Подумайте про об’єднання ванної кімнати і туалету, якщо у вас роздільний санвузол. Головне — правильно організувати місце, розділити на зони, а двері для цього не потрібні.

  1. Повісьте дзеркала

Повісьте дзеркала по всьому будинку — це дійсно відмінний спосіб візуально зробити кімнату більше, особливо якщо в ній хороше освітлення. Купіть великі дзеркала і закріпіть їх на стінах або дверях, і ви точно відчуєте, що ваш будинок став більше. Ви зрозумієте, що для того, щоб було затишно, не обов’язково має бути тісно.

  1. Використовуйте двері

Якщо вам не хочеться позбуватися від дверей, використовуйте їх правильно. На дверях можна закріпити гачки і полиці — так ви зможете ефективніше використовувати наявний у вас простір. Наприклад, на двері у ванній можна розвісити рушники.

  1. Подбайте про місце для гостей

Якщо гості часто залишаються у вас на ніч, потрібно подбати про функціональні спальних місцях. І встановлювати додаткові ліжка зовсім не обов’язково. Просто при покупці дивана вибирайте розкладаються варіанти. Ну і куди без старої доброї розкладачки, яку можна зберігати на антресолях.

  1. Фарбуйте правильно

Щоб зробити кімнату комфортніше і візуально більше, іноді досить просто правильно підібрати кольори. Подумайте, як колір стін буде поєднуватися з кольором меблів: вдале поєднання може оживити кімнату. Стандартний білий колір — не завжди хороше рішення для маленької кімнати: варто подумати про яскраві акценти.

  1. Займіться організацією речей

Для невеликого простору це правило номер один. Невеликий безлад може стати великою проблемою, якщо він займає значну частку доступного простору. Завжди відразу ж кладіть річ на місце, після того як їй скористалися, частіше забирайтеся, протирайте пил. Так ви не тільки зробите своє житло більш привабливим, але і позбавитеся від стресу.

  1. Позбувайтеся речей

В один прекрасний день вам все-таки доведеться цим зайнятися і вирішити, що дійсно потрібно залишити, а від чого необхідно позбутися. Поки ви живете в невеликій квартирі, все має значення. Якщо ви не користуєтеся якоюсь річчю регулярно, швидше за все, вона просто займає цінне місце. Іноді ми зберігаємо всілякі дурниці через сентиментальності, але це не привід перетворювати свій будинок в музей спогадів. Якщо у вас занадто багато речей, з якими вам шкода розлучатися, можна складувати їх в іншому місці, наприклад на дачі.

  1. Продумайте зберігання речей

А тепер огляньте свою шафу і стелажі. Як вам здається, чи можна організувати зберігання більш ефективно? Найпростіший спосіб — придбати недорогі коробки і ящики і згрупувати речі. Так ви не тільки наведете порядок, але і будете краще орієнтуватися в своїх же речах, так як будете знати, в якому місці у вас зберігаються канцелярське приладдя, а в якому — проводи та зарядні пристрої.

  1. Будьте сучасніше

У вас величезна колекція CD, DVD або книг? Якщо у вас мало місця, можливо, краще колекціонувати їх цифрові аналоги, а від матеріальних копій варто позбуватися. Для цих цілей можна завести окремий жорсткий диск. Він займатиме значно менше місця, а вся потрібна інформація буде під рукою.

  1. Частіше виходьте

Так, можливо, у вас невелике житло, але світ навколо вас — величезний. Якщо ви будете частіше вибиратися на якісь заходи або просто гуляти в парку, ви без зайвих клопотів позбудетеся від відчуття, що стіни на вас тиснуть. Скористайтеся всіма можливостями, які дає вам місто, в якому ви живете. Адже комфорт найчастіше має мало відносини до зовнішнього і здебільшого пов’язаний з вашим внутрішнім станом.